Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Brochure: Overbelast of aangepast Over ziek zijn en aan het werk blijven

09-04-2002
Voorzijde brochure Wie door ziekte of handicap het werk niet meer kan doen krijgt te maken met allerlei wetten en regelingen. Hoewel het niet altijd eenvoudig is om aan het werk te blijven of weer aan het werk te gaan is het wel belangrijk om betrokken bij het arbeidsproces te blijven.

Het Breed Platform Verzekerden en Werk heeft een brochure gemaakt waarin alle actuele informatie beschreven staat die van belang is voor de zieke of gehandicapte werknemer.

Vanuit de politiek en wetgeving wordt steeds meer gestimuleerd dat mensen zoveel mogelijk aan het werk blijven en niet de WAO instromen. Om dit te bereiken wordt er meer verantwoordelijkheid bij de werkgever èn bij de werknemer gelegd.

Op 1 april 2002 treedt de Wet Verbetering Poortwachter in werking (klik hier voor meer info over deze wet) waarin de grotere verantwoordelijkheid van beide partijen geregeld is. Onderdeel van de wet is de verplichting voor werkgever en werknemer om, na advies van de arbodienst, gezamenlijk een plan van aanpak te maken.

De Helpdesk Gezondheid Werk en Verzekeringen krijgt dagelijks vragen binnen van werknemers die ziek zijn of bezig zijn met hun reïntegratie. De vragen gaan bijvoorbeeld over welke gegevens wel en niet verplicht aan de werkgever doorgegeven mogen of moeten worden. Over de loondoorbetaling bij ziekte of de Ziektewet. Over de arbodienst en wat je daarvan kan verwachten. Hoe de terugkeer naar het werk het beste aangepakt kan worden. En wat te doen bij onenigheid of conflictsituaties?

In de brochure "Overbelast of aangepast, over ziek zijn en aan het werk blijven" worden deze vragen beantwoord. Op overzichtelijke wijze wordt op een rijtje gezet wat de rechten en de plichten zijn van een werknemer die vanwege gezondheidsproblemen of handicap zijn eigen werk, tijdelijk of voorgoed, niet kan doen. De brochure is te bestellen via http://www.bpv.nl/brobeh.html

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving