European Commission

ip/02/530

Brussel, 9 april 2002

Commissie stemt in met overname van Ytong door Haniel mits bepaalde activiteiten worden afgestoten; Duitsland onderzoekt de zaak nog

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen overname van Ytong Holding AG door het Haniel-concern. Beide Duitse ondernemingen zijn actief in de bouwmaterialensector. De Commissie heeft de invloed van de transactie op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen bestudeerd en is tot de bevinding gekomen dat er geen mededingingsbezwaren rijzen, mits de activiteiten van Ytong in Nederland aan een ander bedrijf worden overgedragen, zoals door Haniel wordt voorgesteld. De gevolgen van de overname voor de Duitse markt worden nog steeds onderzocht door de Duitse mededingingsautoriteit.

Haniel is een in Duitsland gevestigd conglomeraat dat actief is in de bouwmaterialensector. De onderneming produceert bouwmaterialen zoals kalkzandsteen- en celbetonproducten. Indirect bezit zij ook een belang van 50% in CVK, de coöperatie van Nederlandse
kalkzandsteenproducenten. Ytong produceert vooral celbeton, dat eveneens als bouwmateriaal wordt gebruikt.

Haniel neemt Ytong over van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde concern Readymix.

Na een eerste onderzoek heeft de Commissie op verzoek van Duitsland in november 2001 besloten de beoordeling van de gevolgen van de transactie voor de relevante Duitse markten aan het Bundeskartellamt over te dragen. Tegelijkertijd is zij gestart met een grondige studie van de Nederlandse markt voor bouwmaterialen.

In Nederland bezit Haniel in de bouwmaterialensector een indirect belang van 50% in CVK, een coöperatie die bestaat uit alle productiebedrijven voor kalkzandsteenproducten in dit land. De overige 50% van CVK is indirect eigendom van Cementbouw, een Nederlandse bouwmaterialengroep.

Uit het onderzoek van de Commissie naar de Nederlandse markt blijkt dat Haniel (via CVK) met een marktaandeel van meer dan 50% reeds een machtspositie op de bouwmaterialenmarkt voor dragende muren bekleedt.

De Commissie kwam tot de conclusie dat de overname van Ytong de machtspositie van CVK op de Nederlandse markt verder zou versterken. Via CVK is Haniel immers nu al de enige leverancier van kalkzandsteenproducten de bouwmaterialen die bij de bouwbedrijven in Nederland het meest in trek zijn en door de overname van Ytong zou de onderneming ook nog eens de voornaamste leverancier van celbeton worden. Zowel handelaren in bouwmaterialen als bouwbedrijven zouden bijgevolg nog sterker afhankelijk worden van de producten van Haniel, waardoor de onderneming nog beter in staat zou zijn haar prijzen ten nadele van haar klanten te verhogen tot boven het door concurrentie bepaalde peil.

Teneinde aan de mededingingsbezwaren van de Commissie tegemoet te komen, heeft Haniel zich ertoe verbonden de Nederlandse dochteronderneming van Ytong aan een ander, onafhankelijk bedrijf te verkopen. Aangezien de voorgestelde afstoting aan de overlapping van de activiteiten van Haniel en Ytong in Nederland een einde zou maken, kan de Commissie met de transactie instemmen, mits Haniel de aangegane verbintenis volledig nakomt.

De beslissing van de Commissie doet geenszins afbreuk aan het resultaat van de beoordeling door de Duitse autoriteit.

Op 21 februari van dit jaar heeft de Commissie ook het groene licht gegeven voor een andere overname door Haniel, namelijk die van het Duitse bouwmaterialenbedrijf Fels, waarbij zij het onderzoek betreffende de Duitse markt naar de Duitse mededingingsautoriteit heeft doorverwezen (IP/02/288). Dit onderzoek is nog steeds aan de gang. Voorts heeft de Commissie op 25 februari besloten een grondig onderzoek te beginnen naar de verwerving van het gezamenlijke eigenaarschap van CVK door Haniel en Cementbouw. Deze procedure is nog hangende (IP/02/313).