Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

In memoriam Astrid Selhorst

09-04-2002
Astrid Selhorst Op 30 maart jl. is Astrid Selhorst komen te overlijden aan de gevolgen van Cystic Fibrosis. Astrid was actief voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Zij was ook meermalen te zien in televisieprogramma's en de schrijvende media. Astrid is op 4 april jl. begraven.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting is trots op Astrid. Dankbaar zijn we haar, omdat ze zoveel gedaan heeft binnen onze organisatie. Ze heeft in het bestuur gezeten en in de Werkgroep Jongeren Volwassenen. Ook leverde zij een belangrijke bijdrage in de redactieraad van het CF-Nieuws en in de Commissie Landelijke Ontmoetingsdag.

Van jongs af aan was ze betrokken bij alles wat de ziekte CF aangaat. Ze ging maar liefst 17 keer mee op FOK-kamp (Stichting Fibrosekinderen Op Kamp) en ze was altijd aanwezig bij het jaarlijkse WJV-weekend. Haar inbreng was heel actief en heel betrokken, met een heel duidelijke mening. Ze liet mensen meer dan gul delen in haar ervaringen. Doordat ze zoveel en zo goed over zichzelf kon vertellen en anderen kon laten zien hoe zij met haar ziekte omging, was ze voor velen een bron van inspiratie.

Het was altijd weer ontroerend om te zien, hoe knap ze haar situatie uit kon leggen en kon vertellen hoe ze daarmee omging. Ze heeft met haar optredens in de media beslist bijgedragen aan een grotere bekendheid van de ziekte CF en er ook voor gezorgd dat er meer begrip en erkenning kwam. We zijn haar dankbaar voor de manier waarop ze dat allemaal deed, haar zo heel eigen manier. Vol vechtlust, vol vastberadenheid. Ook heel zelfbewust.

We ervaren ook een gevoel van trots: ze heeft voor veel mensen als het ware voorgeleefd, hoe je CF een plek in het leven kunt geven en hoe je het leven een plek kunt geven binnen de ziekte CF. Dat geldt voor heel wat mensen afzonderlijk, die haar gekend hebben, maar zeker ook voor de NCFS. Zij heeft in feite aan de wieg gestaan van wat de emancipatie van de volwassen patiënt heet; CF is al lang geen kinderziekte meer, maar een ziekte waar volwassenen in alle hevigheid mee geconfronteerd worden. Zij heeft er zeker toe bijgedragen, dat de NCFS niet alleen die ouderorganisatie bleef, maar uitgroeide tot een volwaardige patiëntenorganisatie.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting blijft haar werkzaamheden voortzetten; al was het alleen maar om het donortekort in Nederland omlaag te krijgen. Een tekort, waar Astrid op een zo schrijnende manier mee te maken kreeg.

Wij willen haar partner Coen, zijn familie en de familie van Astrid, haar moeder, oprecht veel sterkte wensen bij het verwerken van het overlijden van Astrid. Astrid komt uit een gezin waarin Cystic Fibrosis ongehoord hard heeft toegeslagen. Wij leven erg met jullie mee.

Jacquelien Noordhoek
4 april 2002

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving