Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Panasonic en Apple werken samen aan FireWire voor DVCPRO50 en DVCPRO HD-videotapedecks

Final Cut Pro-ondersteuning voor 24P mini-DV-camcorder van Panasonic

Bunnik, 9 april 2002 * Panasonic en Apple kondigden vandaag op de NAB te Las Vegas aan dat zij een samenwerkingsverband zijn aangegaan met betrekking tot twee belangrijke technologieën voor de professionele video-industrie. Zo zullen de nieuwe Panasonic DVCPRO50- en DVCPRO HD-videotapedecks worden voorzien van FireWire-ondersteuning. Daarnaast zal de nieuwe Panasonic AG-DVX100 24P mini-DV-camcorder worden ondersteund in toekomstige versies van Final Cut Pro, het professionele non-lineaire edittingprogramma van Apple.

"Panasonic's DVCPRO- en HD-apparatuur is toonaangevend op het gebied van technologische innovatie. Wij zijn zeer verheugd dat wij dezelfde visie ten aanzien van de professionele videomarkt delen met een van de meest innovatieve hardware- en softwarebedrijven ter wereld," aldus Stuart English, Vice-President van de marketingafdeling van Panasonic Broadcast. "We vinden het fantastisch dat het populaire Final Cut Pro-programma van Apple ondersteuning gaat bieden voor onze revolutionaire 24-fps (frames per seconde) DV-camcorder en we zijn enthousiast over de FireWire integratie in onze volgende generatie videotapedecks."

FireWire, ook bekend als industrienorm IEEE 1394, is een door Apple ontwikkelde technologie dat een zeer snelle seriële input/output levert om apparaten zoals digitale camcorders aan te sluiten op desktop computers en laptops. Panasonic zal FireWire integreren in toekomstige DVCPRO50- en DVCPRO HD-apparatuur, waarmee dit de eerste videotapedecks ter wereld zijn die ondersteuning bieden voor videomateriaal van volledig ITU-601 digitale 4:2:2-kwaliteit met een snelheid van 50 Mbps en voor HD-videomateriaal met een snelheid van 100 Mbps. Dankzij de integratie van FireWire in de videotapedecks hoeft er geen speciale PCI-capturekaart in de computer te worden geïnstalleerd. Bovendien hoeft het materiaal voor de overdracht niet te worden gedecomprimeerd.

"Wij zijn bijzonder verheugd over onze samenwerking met Panasonic, die erop gericht is de FireWire-technologie te integreren in Panasonic's DVCPRO50- en DVCPRO HD-
videotapedecks," aldus David Moody, Senior Director voor Applications Marketing bij Apple. "Door Final Cut Pro en de nieuwe mini-DV-camcorder van Panasonic te combineren voor het gebruik van progressive-scan 24-fps DV, beschikken filmmakers over betaalbare middelen die garant staan voor een professioneel eindresultaat."

Panasonics nieuwe AG-DVX100 24P mini-DV-camcorder werd gisteren op de NAB geïntroduceerd en Apple heeft toegezegd dit product in toekomstige versies van Final Cut Pro te ondersteunen. Dankzij deze integratie kunnen professionele videomakers met behulp van FireWire supersnel materiaal vastleggen, digitaal overdragen en vervolgens bewerken in Final Cut Pro op de 24-fps, 480-lijns progressive-scanresolutie van de camcorder.

De AG-DVX100 is 's werelds eerste mini-DV-camcorder waarmee digitaal videomateriaal met 24 fps kan worden vastgelegd, waardoor materiaal van filmkwaliteit wordt verkregen. De AG-DVX100 is voorzien van drie nieuwe
1/3 inch 410.000 pixel progressive scan CCD's. Hierdoor kunnen beelden worden vastgelegd in zowel de standaard 60-fps interlace-scan (NTSC) als de 24-fps progressive scan.

Panasonic Broadcast
Panasonic Broadcast & Television Systems Co. is een toonaangevende leverancier van professionele video-, uitzend- en presentatieproducten en -systemen. Panasonic Broadcast is onderdeel van Matsushita Electric Corporation of America, de grootste dochteronderneming in Noord-Amerika van Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (NYSE: MC), een van 's werelds meest vooraanstaande producenten van elektronische en elektrische producten voor consumenten en bedrijven.

# # #

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

(c) 2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Final Cut Pro, FireWire en Mac OS zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple: http://www.applecom/.nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Steven Van den Eynde
MarCom & PR Manager Apple Belux
Buro & Design Center
Heizel Esplanade 1, bus 100
1020 Brussel
Tel: +32 (0)2-474-42-57
Fax: +32 (0)2-474-43-00
E-mail: vandeneynde.s@euro.apple.com

Ellen Westland
Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel: +31 (0)30-659 39 00
Fax: +31 (0)30-659 38 50
E-mail: westland.e@euro.apple.com