Ingezonden persbericht


Modernisering managementrapportages binnen legacy-omgeving met WebFOCUS

ROI bij de overheid: Ministeries BZK en SoZaWe verlengen levensduur financieel systeem Cafas

Amstelveen, 9 april 2002 Het kan: zuinig omgaan met belastinggeld en toch beschikken over state-of-the-art informatievoorziening Twee ministeries hebben ondervonden dat je door over te stappen op nieuwe technologie geld bespaart en de informatievoorziening verbetert. Legacy-systeem Cafas krijgt een tweede leven.

De Rijksoverheid is van ons allemaal. Met zijn allen verwachten we dan ook dat de overheid doordacht omgaat met ons belastinggeld en dat zij in staat is verantwoording af te leggen van haar doen en laten. Goede financiële rapportage is cruciaal. Informatiesystemen moeten bovendien in staat zijn nieuw beleid te ondersteunen. Tegelijkertijd worstelt de overheid net als elke andere grote en informatie-intensieve organisatie met het legacy-probleem: de eerder ontwikkelde systemen staan flexibiliteit en vernieuwing in de weg. En die systemen vervang je niet zo één-twee-drie. Wij stonden voor het vraagstuk de rapportage-omgeving bij de tijd te houden en gebruik te maken van nieuwe web-technologie, op basis van bronsystemen die al in de jaren tachtig in gebruik zijn genomen. Dat zegt Huig Haasnoot, Hoofd financiële informatievoorziening en systemen bij de directie Financieel-Economische Zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). BZK is één van de drie ministeries die voor het financiële beheer de mainframetoepassing CAFAS gebruiken. De andere ministeries zijn Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Financiën.

VBTB

De verschillende financiële afdelingen van BZK leggen alle financiële transacties en verplichtingen van het ministerie vast in CAFAS, een CICS Cobol maatwerkapplicatie op basis van een DB2-database. CAFAS biedt maar beperkte rapportagemogelijkheden. De lay-out van deze rapporten is niet gebruiksvriendelijk, het aanmaken en beheren van gebruikers is omslachtig en het ontwerpen van nieuwe rapporten kent een lange doorlooptijd. De meeste mensen hebben maar af en toe met CAFAS te maken. Ze hadden moeite om zinvolle gegevens aan het systeem te onttrekken. Mede doordat CAFAS in-service draait bij een externe organisatie, is frequent rapporteren een kostbare zaak. Een moderniseringsslag was gewenst. Ondertussen speelde de invoering van VBTB, een nieuwe systematiek van budgetteren en rapporteren, aldus Rob Liemburg, als adviseur informatiesystemen nauw betrokken bij het opzetten van een nieuwe rapportageomgeving. VBTB staat voor Van Beleidsbegroting Tot Beleidsverantwoording. Het biedt het kader voor een begroting en verantwoording nieuwe stijl, waarin niet het budget centraal staat maar het beleid en wat men daarmee wil bereiken. Dat vraagt om rapportage die inzichtelijk is, niet alleen voor Kamerleden, maar voor iedere geïnteresseerde Nederlander. Het mag duidelijk zijn dat de informatievoorziening op de ministeries volledig bij de tijd moet zijn om aan de eisen van de VBTB te kunnen voldoen. BZK wilde bovendien niet alleen de financiële rapportage moderniseren, maar de rapporten ook uitbreiden met andersoortige informatie, bijvoorbeeld uit het personeelsinformatiesysteem. Directe aanleiding voor de modernisering vormde de voorziene overstap op een nieuwe versie van MS Office en de wens het intranet beter te gebruiken. Sowieso wilden we meer doen met webtechnologie, zegt Haasnoot.

BZK heeft de WebFOCUS-software van Information Builders gekozen voor de modernisering van de rapportages. BZK was als gebruiker van Information Builders-toepasssingen al vertrouwd met de kwaliteit van de oplossingen en services. Binnen vier dagen realiseerde Information Builders een proof of concept. Binnen die periode is de nieuwe software geïnstalleerd en zijn alle tachtig bestaande standaardoverzichten overgezet. Tevens is nieuwe functionaliteit toegevoegd, werd de security afgehandeld en is een intranet-site ontworpen. In drie dagen zijn daarna de zeventig al bestaande gebruikersrapporten geconverteerd. Liemburg: Information Builders was in staat acht jaar ontwikkelingswerk binnen twee weken te converteren.

WebFOCUS is volledig webgebaseerde software, zodat organisatiebrede installatie en beheer van software per werkstation niet meer nodig is. Gebruikers kunnen binnen de browser hun eigen rapporten aanmaken en deze met bijvoorbeeld MS Excel integreren. Aan het aantal gebruikers zijn geen beperkingen verbonden: uitrol bij BZK vindt plaats naar meer dan 1500 gebruikers.

Resultaten

BZK beschikt over state of the art informatievoorziening waar goed op voortgebouwd kan worden. De gebruikers zijn uitermate enthousiast. Haasnoot: Het is ons zo goed bevallen dat we het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat eveneens CAFAS gebruikt, enthousiast hebben gemaakt. SZW is inmiddels ook overgestapt op WebFOCUS. De samenwerking gaat zover dat wij door ons met WebFOCUS ontwikkelde toepassingen aan SZW ter beschikking hebben gesteld. En omgekeerd, wat zij ontwikkelen, geven ze aan ons. De licentieovereenkomsten met Information Builders maken dat mogelijk. BZK heeft het rendement op de gedane investeringen weten te verhogen door de levensduur van CAFAS met enkele jaren te verlengen. Bovendien zijn de costs of ownership gedaald, doordat WebFOCUS een dure client/server beheeromgeving overbodig maakt.

Information Builders

Information Builders is toonaangevend in Business Intelligence oplossingen voor real-time informatiedistributie over het web. Information Builders heeft het hoofdkantoor in New York, het hart van de Amerikaanse economie, en helpt bedrijven en instellingen bij het verbeteren van hun kritische bedrijfsprocessen door data te transformeren in bruikbare informatie en deze via het internet te bezorgen bij medewerkers, managers, partners en klanten. Met behulp van de veelbekroonde WebFOCUS-oplossing distribueert Information Builders informatie voor meer dan 11.000 klantensites overal ter wereld, waaronder de meeste Fortune Top100-bedrijven en alle Amerikaanse overheidsdiensten. Het bedrijf heeft wereldwijd 2.000 professionals in dienst en realiseerde in 2000 meer dan 300 miljoen dollar aan omzet. Meer informatie is te vinden op www.informationbuilders.nl.

Perscontacten:

Marianne Jelgerhuis Theo Loth

(020) 456 33 67 0653 497 173

marianne.jelgerhuis@ibi.nl theo.loth@loth.nl