Ingezonden persbericht

NUON raamcontract voor 50, 150 KV HS systemen voor Pirelli

NUON gunt Pirelli een contract van 23 miljoen Euro. Het "Nuon Full Power" - Project omvat 370 km ondergrondse Hoogspanningskabel

DELFT, 20020409 -- Pirelli Cables and Systems NV heeft vandaag bekend gemaakt door NUON, een van de grootste energiebedrijven in Nederland, te zijn gekozen om gedurende de komende 2,5 jaar het 150 kV en een groot gedeelte van het 50 kV ondergrondse Hoogspannings kabelsysteem te leveren en te installeren.

Dit contract, met een waarde van 23 miljoen EURO, maakt deel uit van een grote uitbreiding en verbetering van het NUON netwerk "Full Power". Het merendeel van de meer dan twintig 50 kV- en 150 kV-projecten wordt rond Amsterdam en in het oosten van Nederland geïmplementeerd.

De overeenkomst omvat tevens een nauwe samenwerking van Pirelli met NUON voor het systeemontwerp, installatie en diagnostische testen van de kabelsystemen. Dit contract erkent Pirelli's technologische kennis en expertise in de realisatie van ondergrondse Hoogspanningskabelsystemen. Dankzij deze projecten consolideert Pirelli haar rol als marktleider in de sector van energiekabels en systemen.

Onder dit contract zal Pirelli 370 km geëxtrudeerde 50 kV en 150 kV XLPE kabels, meer dan 400 geprefabriceerde Click-Fit ® kabelmoffen en 150 eindsluitingen leveren. In nauwe samenwerking met NUON zal elk project als maatwerk worden ontworpen met de nieuwste geprefabriceerde moffen en eindsluitingtechnieken, het gebruik van meerdere geleiderdoorsneden en type geleiders in een cross-bonding systeem. Ieder 150 kV kabel circuit zal voorzien zijn van een glasvezel ten behoeve van temperatuurmeting en toekomstige capaciteitsbeheersing.

Pirelli loopt vandaag de dag voorop bij de research van het verkabelen van bovengrondse hoogspanningslijnen. In de afgelopen jaren is er toenemende druk ontstaan om de kabels ondergronds aan te leggen. Dit hoofdzakelijk om de volgende redenen. De eerste reden is gerelateerd aan de betrouwbaarheid en veiligheid van het elektriciteitsnetwerk. De tweede reden is de invloed van bovengrondse kabels op het milieu. Pirelli heeft reeds een serie grensverleggende technologieën ( o.a. Compact® , Pit-Stop®, Optopower®) gepatenteerd en geïndustrialiseerd. Deze zijn ontworpen om de tijdsduur en de kosten van het ondergronds brengen van kabelnetwerken met meer dan 60 % te reduceren en om de betrouwbaarheid van het netwerk in de toekomst te verhogen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de innovatie van de exclusief door Pirelli gepatenteerde technologie, bekend als Air Bag ® . Deze technologie, waarbij de elektrische kabelkern beschermd wordt door polymeerlaag, zorgt ervoor dat de kabel bestand is tegen korte, maar intensieve mechanische spanningen.