ABVAKABO FNV

Onderhandelingen CAO Postkantoren opgeschort (9/4)

ABVAKABO FNV en de andere bonden hebben de onderhandelingen met Postkantoren BV opgeschort. Het eindbod van de werkgever ligt zo ver af van wat de werknemers reëel vinden, dat verder onderhandelen geen zin heeft. Knelpunten zijn de loonsverhoging en de invoering van de 36-urige werkweek. We zullen het eindbod aan de leden voorleggen, en die moeten dan maar bepalen wat we doen, aldus Charley Ramdas, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

De werkgevers bieden over 24 maanden een structurele loonsverhoging van 3,4%, een eenmalige uitkering van 0,5% en invoering van een 36-urige werkweek per 1 april 2003. Bovendien wil de werkgever zogenaamd arbeidstijdenmanagement invoeren, wat betekent dat de toeslagen voor overwerk en werken op onregelmatige tijden komen te vervallen.

Het uitgangspunt van ABVAKABO FNV was een CAO voor 12 maanden met een loonsverhoging van 4%. Om invoering van een 36-urige werkweek te realiseren, is de bond bereid hier in de inkomensontwikkeling rekening mee te houden. De werkgevers willen daarover niet eens praten, en hebben gewoon een eindbod neergelegd, aldus Ramdas. Over de betekenis van arbeidstijdenmanagement wil ABVAKABO FNV goed overleggen. Zondermeer afschaffen van toeslagen ligt gevoelig bij de medewerkers. Voor wat hoort wat, aldus de bestuurder van ABVAKABO FNV.

Aanstaande zaterdag zal ABVAKABO FNV de leden raadplegen. Daarvan zal afhangen wat er verder gebeurt, waarbij acties niet worden uitgesloten. De huidige CAO liep per 1 april 2002 af. Bij de postkantoren werken ongeveer 4.000 mensen, waarvan ABVAKABO er ruim 1.000 vertegenwoordigt.

---