Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-13

Den Haag, 09 april 2002

NMa: elektriciteitsmarkt nog steeds nationaal

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal bij de beoordeling van toekomstige concentraties in de elektriciteitssector voorlopig blijven uitgaan van een nationale markt. Dit blijkt uit een consultatiedocument van de NMa. De energiesector is in hoge mate dynamisch en bevindt zich in een transitiefase. De mate waarin de energiemarkten in de verschillende EU-landen zijn geliberaliseerd verschilt sterk. Wat betreft elektriciteit zijn de prijsverschillen tussen de landen groot, evenals de verschillen in concurrentievoorwaarden en de landsgrensoverschrijdende transportcapaciteit. Naar verwachting zal deze situatie nog zeker enkele jaren blijven bestaan. Wat betreft de levering van gas is de omvang van de markt ten minste nationaal. Belangrijk aandachtspunt bij gas is, dat dit een belangrijke grondstof is bij de productie van elektriciteit. Toegang tot de levering van gas is daarom voor een goed functioneren van de elektriciteitsmarkt cruciaal. Dit zal bij een mogelijke overname van een gasbedrijf worden meegenomen in de beoordeling.
Bij de beoordeling van een concentratie zal niet alleen gekeken worden naar de situatie van de markt op dat moment, maar zal tevens een inschatting worden gemaakt van de ontwikkelingen op deze markt in de eerstvolgende jaren. Het is daarbij denkbaar dat de NMa ermee instemt dat een onderneming voor een korte periode zal beschikken over een zeer sterke positie op een markt wanneer voorzienbaar is dat deze positie als gevolg van vaststaande ontwikkelingen zeer tijdelijk van aard is.

Om voor elektriciteit van een ruimer dan nationale of zelfs Europese markt te kunnen spreken, moet volgens de NMa in ieder geval aan een aantal van de volgende voorwaarden zijn voldaan:
- een gelijke marktopening in de verschillende EU-landen
- harmonisatie van het toezicht op de energiesector en gereguleerde toegang tot de netwerken

- scheiding beheer netwerk en overige activiteiten
- harmonisatie milieu-eisen, subsidies en belastingen
- coherent systeem van tarieven voor grensoverschrijdende transacties en van allocatie van transportcapaciteit

- vergroting interconnectiecapaciteit en importmogelijkheden in andere landen dan Nederland

- transparante informatie voor marktpartijen en toezichthouders Uiteraard zal bij een concrete concentratiemelding de marktsituatie van dat moment worden beoordeeld, waarbij onder meer deze elementen worden meegewogen.
De NMa trekt deze conclusies na een enquête onder een groot aantal marktpartijen. De belangrijkste bevindingen zijn gepresenteerd in een consultatiedocument, dat de voorlopige inzichten van de NMa weergeeft als uitgangspunt bij de beoordeling van toekomstige concentraties in de energiesector. Dit is de eerste sectorbeschrijving die de NMa op het gebied van concentratietoezicht publiceert. Na een consultatieperiode van twee maanden worden de eindconclusies getrokken. Gelet op de dynamiek van de energiesector zullen deze uitgangspunten slechts voor een beperkte periode gelden.

Klik hier voor het volledige document