---

Ministerie van Defensie



---

foto: KDC-10 tanker in Qatar (KLu-voorlichting Qatar)

Coördinatiecentrum Qatar plant vliegactiviteiten "Enduring Freedom"

09-04-2002

De stationering van het KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht in Qatar mag dan voor ons land heel bijzonder zijn, voor de militairen die de vliegactiviteiten voor operatie "Enduring Freedom" plannen, betekent het eigenlijk maar dat er één toestel meer is om in te zetten. De vluchten die dagelijks plaatsvinden van en naar een aantal vliegvelden in Afghanistan als onderdeel van "Enduring Freedom", worden gepland door het Regional Air Movement Command Centre (RAMCC) in Al Udeid. Onder leiding van de Amerikaanse kolonel Dave Sarver werkt ook één Nederlander, luitenant-kolonel Herman van der Hout.

Wij controleren alle transportvluchten van en naar de Afghaanse vliegvelden Kaboel, Kandahar, Bagram en Mazar-i-Sharif alsmede Jacobabad in Pakistan. Zowel de militaire als civiele vluchten. Daarnaast coördineren wij het op lage hoogte vliegen over Afghanistan. We doen dat in een internationaal verband. In mijn team van 8 mensen zitten onder meer Amerikanen, een Canadees en een Fransman. Onze director, kolonel Sarver coördineert mijn werk weer met dat van de andere teamleiders."

Van der Hout noemt de sfeer op het RAMCC prima. "We spreken dezelfde taal, hebben dezelfde achtergrond. En natuurlijk verlangt iedereen naar huis. De periode van negentig dagen is ook best lang. Maar wij hebben nu eenmaal een taak te doen en dus doen we die ook zonder morren. En met meerdere landen samenwerken, verbreedt je horizon, aldus de luchtmachtmilitair. Desondanks is hij blij met de komst van de KDC-10 met zijn bemanningsleden. "Hoe leuk het ook is om in internationaal verband te werken, een paar collegas van 334-Squadron om de hoek is natuurlijk nóg prettiger. (foto's: Klu-voorlichting Qatar)

* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
foto: KLu-overste V.d. Hout/Qatar (KLu-voorlichting Qatar)