Ingezonden persbericht

Voorstel Kokkelsector betekent einde voedsel alle wadvogels

Kokkelvissers laten ware aard zien

GRONINGEN, 20020409 -- Wilde Kokkels reageert geshockeerd op de uitspraken van J. Holstein, secretaris van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij in de Volkskrant van dinsdag 9 april 2002. In een interview stelt de voorman van de kokkelvissers voor om alle kokkels in de hele Waddenzee op te vissen. Holstein wil ook in de huidige voor schelpdiervisserij gesloten gebieden naar kokkels gaan baggeren.

" Het hele concept van gesloten gebieden (is) overbodig... Waarom zouden we niet de grote kokkels weg mogen halen in gebied dat nu voor vissers is gesloten? Nu gaan die schelpen na vijf jaar dood en heeft niemand er iets aan", aldus Holstein in een artikel over de kokkelvisserij in de Waddenzee.

De grote kokkels zijn het hoofdvoedsel voor de vele honderdduizenden schelpdier-etende vogels die in de Waddenzee leven. De kokkelsector beschouwd deze beschermde wadvogels blijkbaar als onbelangrijk door te zeggen dat "niemand er iets aan heeft". De voor kokkelvisserij gesloten gebieden zijn juist bedoeld om de vogels ongestoord voedsel te laten vinden. Na het vrijwel leegvissen van 70 % van de Waddenzee, waardoor de aantallen vogels al meer dan gehalveerd zijn, heeft de sector het nu blijkbaar op het leven van de overgebleven vogels gemunt. Immers: geen voedsel, geen vogels.

Bovendien vergeet Holstein dat juist de 'onbruikbare' grote kokkels zich reproduceren en voor de nieuwe jonge kokkels zorgen. Uit het interview kan Wilde Kokkels slechts een conclusie te trekken: de kokkelsector zal doorgaan met vissen tot de laatste kokkel en vogel uit de Waddenzee verdwenen is. Het is de kokkelsector uiteraard te doen om maximale opbrengst, en niet om het beschermen van wadvogels. De kokkels die in Nederland nauwelijks worden gegeten, worden geexporteerd naar Zuid-Europa.

Actie tegen Eidersterfte

Op dit moment sterven er voor het derde jaar op rij duizenden Eidereenden als gevolg van voedselgebrek veroorzaakt door schelpdiervisserij. Ook andere van schelpdieren afhankelijke vogels nemen de laatste jaren in rap tempo af. Hieruit blijkt dat het huidige beleid om 30% van de wadplaten voor kokkelvisserij te sluiten niet afdoende is. Wilde Kokkels heeft afgelopen weekend de deelnemers van de VN biodiversiteitsconferentie in Den Haag met deze massale sterfte geconfronteerd. Op een tijdelijke begraafplaats voor de ingang van de conferentie werden een dertigtal dode vogels neergelegd. Aan de 1500 deelnemers uit 188 landen werd bovendien een folder met wetenschappelijke artikelen over de relatie tussen schelpdiervisserij en het verlies van biodiversiteit uitgereikt.

Wilde Kokkels, actiegroep tegen schelpdiervisserij, is een initiatief van een groep jongeren en biologen. Eerdere activiteiten betroffen een protest tegen de dood van 4000 Scholeksters in de Oosterschelde door overbevissing en het overhandigen van een open brief aan staatssecretaris Faber tijdens de Internationale Waddenzeeconferentie. Deze brief tegen de schelpdiervisserij werd ondertekend door 200 biologen, 800 sympathisanten en 20 natuurorganisaties waaronder Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en Greenpeace.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Reneerkens, 06-23252502 of Martijn de Jong, 06-15163757, of de website op www.wildekokkels.nl bezoeken