Gemeente Alkmaar


Gebruik van de OV-taxi neemt toe

Het gebruik van de OV-taxi in Alkmaar is vanaf augustus 2001 flink toegenomen. Dit blijkt uit de Managementgegevens OV-taxi met daarin opgenomen de ritgegevens van connexxion, de kwaliteitsbarometer van de provincie en de gemeente en de gegevens van de onafhankelijke klachtencentrale. De OV-taxi haalt mensen op en zet mensen af waar zij maar willen. Of dat nu bij familie, het theater of de bushalte is. In vergelijking met dezelfde periode van 2000 is het gebruik van de OV-taxi in het najaar 2001 met circa 20% toegenomen. In de laatste twee maanden van 2002 is de groei van het aantal ritten met OV-tarief zelfs verdubbeld.

De toename vond met name plaats onder mensen met een handicap, de WVG-geïndiceerden. Voor mensen die vallen onder de Wet voorzieningen gehandicapten geldt op vertoon van een WVG-pas een lager tarief. Ook is het aandeel van lange ritten (meer dan vijf zones) onder WVG-ritten licht aan het toenemen. Een mogelijke oorzaak is dat OV-taxipashouders 136,13 ( f300,-) van de gemeente ontvingen als tegemoetkoming in de hogere vervoerskosten voor regionale ritten. De OV-taxi wordt veel gebruikt door WVG-gerechtigden om bezoekjes te brengen aan familie en kennissen. Vooral in gebieden met relatief veel bejaarden- en verzorgingstehuizen (de wijken Oudorp en zuid) liggen veel bestemmingen en vertrekpunten van de OV-taxi. Het centrum (met zijn vele voorzieningen) is als bestemming minder belangrijk, dan men in eerste instantie zou denken. Na bestemmingen binnen Alkmaar liggen vooral in Heerhugowaard en Bergen de meest voorkomende bestemmingen

Openbaar Vervoer Taxi Noord-Holland
De enige voorwaarde voor het gebruik van de OV-taxi is dat het adres van vertrek of het adres van aankomst binnen het vervoersgebied ligt. Dit vervoersgebied is Noord-Kennemerland (inclusief Castricum), West-Friesland en de Kop van Noord-Holland (exclusief Texel). Net zoals bij de bus wordt de taxi gedeeld met andere passagiers. De taxi rijdt zeven dagen per week, tussen 06.00 uur en 24.00 uur, en in aansluiting op alle binnenkomende treinen uit diverse richtingen na 24.00 uur.
Mensen kunnen een rit bestellen door minimaal één uur van tevoren te bellen met 0900 - 88 78 ( 0,10 per minuut). De terugrit is eventueel gelijk te bestellen. De prijs van een rit hangt af van het aantal zones waarin gereisd wordt en wordt contant aan de chauffeur betaald (strippenkaarten, abonnementen en OV-studentenkaarten zijn in de taxi niet geldig).