Het Nederlandse Rode Kruis

09 april 2002
Onacceptabele beperking van het recht op medische hulpverlening in de Bezette Gebieden

In de afgelopen dagen is de toegang van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Palestijnse Rode Halve Maan tot de gewonden in de Bezette Gebieden ernstig beperkt. Dit is onacceptabel gezien het recht op medische hulpverlening zoals verankerd in het humanitair oorlogsrecht.

De Israëlische strijdkrachten leggen steeds meer beperkingen op. Over de afgelopen twee dagen is er een toename van aantal schendingen van het recht op medische en humanitaire hulpverlening, zoals:
* bedreigingen met vuurwapens van ICRC-personeel;
* blokkeren van jeeps met patiënten en medicijnen voor de ingang van ziekenhuizen;

* het toestaan van vervoer van slechts één patiënt per ambulance;
* urenlange controle van ambulances waarbij personeel gedwongen wordt op de grond te liggen;

* veelvuldige beschietingen van ambulances, waardoor deze soms gedwongen zijn terug te keren naar de basis;
* weigeren van het uitdelen van tenten en huishoudelijke goederen aan mensen wier huizen zijn vernietigd.

Het ICRC, de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen en de Magen David Adom (MDA - de Israëlische Rode David Ster) hebben een publieke oproep gedaan aan de Israëlische autoriteiten om de Palestijnse Rode Halve Maan hun humanitaire werk te kunnen laten uitvoeren.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een dringend appèl gedaan op Minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken om in EU-verband alles in het werk te stellen om de hulpverlening door de Palestijnse Rode Halve Maan en het ICRC te doen hervatten en ongestoord voortgang te doen vinden.