Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk ABG/DB/2002/16793

Onderwerp Datum plan van aanpak arbeidsmarktpositie hoger 09-04-2002 opgeleide vluchtelingen

Uw kamer heeft de bij het arbeidsmarktbeleid voor etnische minderheden betrokken ministers gevraagd om meer informatie te verschaffen over Internationale diplomawaardering (IDW) en Erkenning van elders Verworven Competenties (EVC). Mevrouw Bussemaker vroeg daarbij in het bijzonder naar de positie van vluchtelingen. Toegezegd is te bekijken of er mogelijkheden zijn om vóór statusverlening diploma's en competenties in kaart te brengen.

In bijgevoegd rapport brengt het Nuffic op verzoek van het Kenniscentrum EVC advies uit over de relatie tussen Internationale Diplomawaardering (IDW) en het erkennen van Elders Verworven Competenties (EVC). Dit ten einde de mogelijkheden te verkennen om een brug te slaan tussen beide werkterreinen.

In bijgaand plan van aanpak worden maatregelen voorgesteld die bijdragen aan een verbetering van de arbeidsmarktpositie van hoger opgeleide vluchtelingen. Uiteraard is ook voor deze doelgroep het algemene arbeidsmarktbeleid - met als kern de sluitende aanpak - van toepassing. In aanvulling daarop is specifiek beleid geformuleerd gericht op etnische minderheden om de achterstand in arbeidsparticipatie op autochtone Nederlanders verder in te lopen en knelpunten op te lossen (TK 1999-2000, 27 223, nr. 1). Recent is uw Kamer geïnformeerd over de bereikte resultaten (SZW, 30 januari 2002, ABG/DB/02/146). Ook hoger opgeleide vluchtelingen hebben baat bij het gevoerde beleid. De praktijk leert evenwel dat vluchtelingen met een relatief hoge opleiding in een aantal gevallen er niet in slagen op de korte termijn werk te vinden dat aansluit bij opleidingsniveau en werkervaring.



2

Uitgangspunt van het voorliggend plan van aanpak is er voor te zorgen dat de toeleiding naar de arbeidsmarkt verder verbeterd wordt: door vroegtijdig te investeren in een passend traject neemt de kans toe dat hoger opgeleide vluchtelingen sneller aan werk komen waarbij de verkregen baan beter aansluit bij hun opleidingsniveau en werkervaring. Over de hele keten die vluchtelingen doorlopen vanaf

1. asielaanvraag, via

2. inburgering, in combinatie met c.q in aansluiting - indien nodig - met
3. een reïntegratietraject / onderwijsprogramma, tot aan
4. instroom in een baan,
worden daartoe activiteiten ontwikkeld gericht op hoger opgeleide vluchtelingen waarbij zowel recht wordt gedaan aan hun competenties, als aan de vraag op de arbeidsmarkt naar hoger opgeleid personeel. Doelgroep zijn de nieuw instromende vluchtelingen, de huidige werkloos werkzoekende vluchtelingen alsmede werkende werkzoekende vluchtelingen.

De voornaamste maatregelen om deze doelstelling te bereiken worden genomen op de volgende terreinen:

* inbedding van internationale diplomawaardering in het inburgeringsonderzoek;
* ontwikkeling en inbedding van EVC-procedures geschikt voor hoger opgeleide vluchtelingen;

* stimuleren van maatwerk in aanbod taalcursussen en duale trajecten;
* uitwerking via convenanten met de G26 (in het kader van de Agenda voor de Toekomst) om extra aandacht te besteden aan de uitstroom uit de bijstand voor hoger opgeleide vluchtelingen en met de grote ondernemingen en specifieke sectoren zoals zorg en rijksoverheid (in het kader van plan van aanpak voor etnische minderheden) om de uitstroom van hoger opgeleide vluchtelingen te bevorderen;
* verspreiding van expertise op het terrein van arbeidstoeleiding van hoger opgeleide vluchtelingen door de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(W.A. Vermeend)