Gemeente Neede

gemeente Neede
persbericht

Nummer 637, maandag 18 maart 2002
Voorlichting gemeentehuis
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Informatiebus actie 'Beter Wonen' op 9 en 19 april in Neede met aantrekkelijke aanbiedingen voor isolatie, cv-ketel en hang- en sluitwerk

Op dinsdag 9 april staat de informatiebus van de actie Beter Wonen van 8.00 tot 13.00 uur tijdens de weekmarkt bij het Marktplein in Neede en op vrijdag 19 april van 14.00 tot 21.00 uur bij het gemeentehuis aan de Oudestraat. Deskundige medewerkers van de gemeente, Nuon, Politie en de deelnemende bedrijven staan dan klaar om vragen te beantwoorden. Ook worden de producten getoond die in het kader van de actie Beter Wonen worden aangeboden.

Beter Wonen
Vorig jaar september startte in de Achterhoek de actie Beter Wonen. Het doel is 43.000 eigenaren van een woning die is gebouwd vóór 1985 te stimuleren over te gaan tot na-isolatie, vervanging van de cv-ketel en het verbeteren van het hang- en sluitwerk. Omdat de meeste eigenaren opzien tegen de rompslomp en de kosten, die daaraan zijn verbonden, is gekozen voor een aanpak die enerzijds aantrekkelijk financiële voordelen binnen bereik brengt en anderzijds de regie over de uitvoering volledig van de eigenaar overneemt.

Prijsvoordeel
De deelnemende gemeenten hebben samenwerking gezocht met de Nuon, de Politie en Planbuilding. Planbuilding stuurt de uitvoering van de werkzaamheden door plaatselijk geselecteerde erkende isolatiebedrijven en installateurs aan. Met deze bedrijven zijn collectief gunstige prijsafspraken gemaakt, een voordeel dat aan de huiseigenaren wordt doorgespeeld. Een tweede belangrijk voordeel is dat alle energiebesparende werkzaamheden in aanmerking komen voor de Energiepremie van de overheid.

Verwacht wordt dat de meeste eigenaren de Nuon opdracht zullen geven een Energie Prestatie Advies (EPA) voor hun woning uit te brengen. Dit advies kijkt naar het energieverbruik en punten ter verbetering in de woning. De daaraan verbonden kosten van 158,80 euro (f 350,-) worden terugbetaald als de eigenhuisbezitter minimaal één van de geadviseerde verbeterpunten - bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of het vervangen van de cv-ketel - laat uitvoeren. Bovendien ontvangt hij een bonus van 25% op de energiepremie die geldt voor alle in het EPA genoemde onderdelen.

Certificaat Veilige Woning
Omdat veel isolatiewerkzaamheden aan de schil van de woning plaatsvinden, ligt een combinatie met het verbeteren van het hang- en sluitwerk voor de hand. In het kader van de actie kunnen huiseigenaren de Politie of een bedrijf, dat voor het politiekeurmerk erkend is, uitnodigen hen op het gebied van inbraakpreventie te adviseren. Daaraan zijn geen kosten verbonden. Als er voldoende wordt beveiligd, ontvangt de huiseigenaar het Certificaat Veilige Woning.
---




Gemeente Neede