Gemeente Wassenaar

Luchtbrigade met handtekeningen naar Binnenhof
03-04-2002

Op dinsdag 9 april biedt een groep inwoners uit Katwijk, Valkenburg en Wassenaar een petitie en handtekeningen aan tegen het bebouwen van vliegveld Valkenburg. De handtekeningen uit de omliggende gemeenten rond het vliegveld worden symbolisch vervoerd met een luchtbrigade die bestaat uit drie vliegtuigen, die ieder een dorp vertegenwoordigen, en een helikopter. De vliegtuigen en helikopter worden radiografisch bestuurd vanuit volgjeeps.

De colonne vertrekt s ochtends om 11.00 uur vanaf het strand in Katwijk en arriveert na een tussenstop in Wassenaar omstreeks 12.00 uur in Scheveningen. Daar worden de vliegtuigen op de jeeps bevestigt en naar het Binnenhof in Den Haag gereden. Om 13.45 uur wordt de petitie en de handtekeningen aangeboden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Millieubeheer, de heer T. Meijer. Naar verwachting vindt eind april de definitieve stemming plaats in de Tweede Kamer. Alle omliggende gemeenten tegen sluiting vliegveld Valkenburg De discussie over het sluiten van het vliegveld Valkenburg duurt al jaren. Een groot deel van de bevolking in de gemeenten Valkenburg, Katwijk, Wassenaar en Rijnsburg, samen 85.000 mensen, is tegen de bebouwing van het vliegkamp Valkenburg. De omwonenden zijn het niet eens met het opheffen van vliegkamp Valkenburg omdat dit voor hen het laatste stuk groen is in een sterk verstedelijkt gebied. De omwonenden vrezen ook voor overlast vanuit Schiphol omdat het luchtruim na sluiting wordt vrij gegeven. Bij het volbouwen van het gebied zullen karakteristieke dorpen veranderen in buitenwijken van Leiden. De provincie verliest zo de mogelijkheid om een belangrijke ecologische verbindingszone aan te leggen.

De Katwijkse actiegroep Vrienden van Katwijk zamelde eind maart in één week 8.611 handtekeningen in voor het behoud van Marine Vliegkamp Valkenburg. Eerder werden in Valkenburg 1.665 handtekeningen tegen sluiting opgehaald en nog eens 4.000 uit Wassenaar.

Petitie op 9 april
Dhr. H.C. Moolenburgh, woordvoerder van de actiegroep Vrienden van Katwijk, zal op dinsdag 9 april om 13.45 uur bij de ingang van Plein 2 van de Tweede Kamer een petitie aanbieden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Millieubeheer (VROM). Ook de leden van de vaste commissie zijn uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. In de petitie wordt een beroep gedaan op de Tweede Kamer om af te zien van bebouwing van het vliegveld Valkenburg en een eind te maken aan de jarenlange discussies over het al dan niet bebouwen van deze groene bufferzone. Volgens de ondertekenaars van de petitie heeft de discussie zich vooral toegespitst op de woningbehoefte van Leiden en zijn de argumenten van de omliggende gemeenten die geen bebouwing willen hebben onderbelicht gebleven.

Kamerdiscussie
Op 15 april vindt de voortzetting van het overleg plaats over de Vijfde nota ruimtelijke ordening, waarin ook de discussie over sluiting van het vliegveld aan de orde zal komen.