Gemeente Breukelen


PUBLIEKSDEBAT 'PRATEN OVER RUIMTE' Op dinsdag 9 april organiseert de provincie Utrecht een publieksdebat over de ontwikkeling van het nieuwe streekplan 2005 - 2015. Inwoners van het gebied West-Utrecht (Abcoude, Breukelen. Loenen, Lopik, Montfoort, Oudewater, De Ronde Venen en Woerden) zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in Hotel Breukelen, Stationsweg 91 in Breukelen. Het debat begint om 20.00 uur en sluit uiterlijk om 22.00 uur.
Meer ruimte voor natuur en minder ruimte voor landbouw? Meer ruimte voor huizen in het Groene Hart?
Meer ruimte voor villa's op het platteland?
Of juist niet?
Waar kiezen we voor? De provincie vraagt uw mening. Praat mee over de ruimtelijke ontwikkeling in uw eigen leefomgeving. Het publieksdebat wordt georganiseerd door de provincie Utrecht in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe streekplan. Via www.provincie-utrecht.nl
komt u meer te weten en kunt u de brochure 'Leven en werken centraal' aanvragen.

Rabobank schenkt gemeente elektronisch scorebord Op vrijdag 12 april vindt de officiële aanbieding van het door de Rabobank Vecht en Venen gesponsorde elektronische scorebord van de Stinzenhal plaats.

Vrijdagavond wordt in sporthal de Stinzenhal aan de Broekdijk-oost in Breukelen het jaarlijkse gemeentelijke volleybaltournooi gehouden. Voorafgaand aan dit sportieve evenement zal Marco Kastelein, kantoordirecteur Breukelen, het elektronische scorebord ten geschenke geven aan de gemeente in de persoon van Frank Dales, burgemeester. De officiële aanbieding start om 18.30 uur en zal ongeveer een half uur duren. Aansluitend strijden ambtenaren uit uw regio om de eer van beste volleybalploeg van Breukelen. Aanmoedigingen van fans zijn van harte welkom. Rond 23.00 uur zal bekend zijn wie er dit jaar als winnaar uit de bus komt.
BREEDBAND of ADSL:NA CASEMA OOK GESPREK MET KPN? De reacties op onze website en mailtjes aan de gemeente liegen er niet om: internettend Breukelen wil breedband, is het niet via de kabel van Casema dan met ADSL van KPN.

Aanhoudende klachten over slechte ontvangst en storingen deden de gemeente besluiten contact te leggen met Casema. In het daarop volgende gesprek zijn de nodige verbeteringen toegezegd. Echter, over internetten via de kabel was Casema terughoudend: het komt wel maar men wil nu nog niet aangeven wanneer. Daarbij is er ook sprake van een fasering: eerst een upgrade van het bestaande kabelnetwerk maar voordat de glasvezel ook uw huis binnenkomt, vloeit er nog veel water door de Vecht.

Vooral een afnemende economische groei en de financieel zwakke positie van internetinvesteerders en kabelexploitanten bieden een weinig rooskleurig beeld met weinig perspectief.

Onder het motto nooit geschoten is altijd mis willen we in Breukelen nu ook wel eens van KPN horen wat de plannen zijn. De gemeente is formeel geen partij of gesprekspartner van KPN bij deze aangelegenheid maar wil, gezien het belang dat onze inwoners eraan hechten, wel het voortouw nemen voor een ontmoeting. Vandaar deze oproep.
Oproep
Wij zouden graag van u per mail of brief vernemen wat u in een gesprek met KPN aan de orde wilt stellen. Ook suggesties voor andere aanbieders van communicatienetwerken die in aanmerking zouden komen voor een contact, zijn welkom.
Alle reacties worden geïnventariseerd en eind april/begin mei maken we de stand op. Hebben we voldoende respons en gespreksstof, dan gaat er een uitnodiging uit voor overleg naar KPN en mogelijk andere bedrijven.
De gemeente biedt u als intermediair een platform voor contact over deze kwestie.. Het is aan u om het daaropvolgende gesprek zinvol en constructief te laten zijn. Maar ook op dat punt rekenen wij op u.

U kunt uw reactie mailen naar gemeente@breukelen.nl of sturen naar postbus 116, 3620 AC Breukelen, ter attentie van de burgemeester. Vakantie gepland? Regel nú uw reisdocument!
Als u naar het buitenland wilt gaan, bijvoorbeeld op vakantie, moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. In een groot aantal landen in Europa kunt u volstaan met een Nederlandse identiteitskaart. Deze is goedkoper dan een paspoort en heeft een handig creditcardformaat.

Controleer ruim van tevoren of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is. De gemeente helpt u hierbij door een brief te sturen naar iedereen van wie het reisdocument de komende maanden gaat verlopen. Als dat zo is, moet u tijdig een nieuwe document aanvragen.

Tijdig, omdat een paspoort of identiteitskaart niet meer gemaakt wordt terwijl u wacht. Op 1 oktober 2001 zijn de nieuwe reisdocumenten ingevoerd. Daardoor is ook de procedure veranderd en duurt het aanvragen van een reisdocument en het bijschrijven van kinderen een dag of vijf.
Hoe gaat zoiets in zijn werk?
Het werkt nu als volgt: u vraagt bij uw gemeente een nieuw paspoort of een Nederlandse identiteitskaart aan. Daarvoor heeft de gemeente uw persoonsgegevens, uw pasfoto en handtekening nodig. Deze geg4evens orden elektronisch naar Enschedé/SDU in Haarlem gestuurd. Daar wordt uw reisdocument gemaakt en opgestuurd naar uw gemeente, waar u het kunt afhalen.
Door het gebruik van de nieuwste technieken zijn de nieuwe reisdocumenten goed beveiligd en beter beschermd tegen fraude. Bijschrijven van kinderen
Het bijschrijven van uw kind(eren) kan alleen in een paspoort. U gaat dan samen met uw kind naar het gemeentehuis want in verband met het vaststellen van de identiteit moet uw kind bij de aanvraag aanwezig zin.
Door ruim vóór u op reis gaat de geldigheid van uw reisdocument te controleren en tijdig een nieuwe aan te vragen, kunnen we er met elkaar voor zorgen dat er geen files ontstaan bij gemeenten en Enschedé/SDU. De maanden mei tot en met juli zijn de drukste manen. Gaat u ná de grote zomerdrukte op vakantie dan kunt u beter wachten tot na deze periode met het aanvragen van uw paspoort. Voor meer info
Wilt u meer informatie, kijk dan op
www.paspoortinformatie.nl of informeer bij de afdeling Burgerzaken van onze gemeente. De balie is op maandag van 08.15 uur tot 19.00 uur open en op dinsdag tot en met vrijdag van 8.15 uur tot 12.30 uur. Of u kunt bellen met telefoon (0346) 26 09 00.

Vernieuwing van het bestuur van de gemeente

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en hebben in grote delen van het land tot kleine of grote politieke aardverschuivingen geleid. Maar er verandert nog veel meer. Sinds 7 maart is er namelijk ook een wijziging gekomen in de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De bedoeling daarvan is om het politieke debat levendiger te maken. Daarnaast moet de raad ten eerste de burgers beter gaan vertegenwoordigen en ten tweede het college beter gaan controleren.
Doelstellingen raad
De gemeenteraad concentreert zich op het bepalen van de doelstellingen die ze willen bereiken in de stad of het dorp en op de controle of het college van burgemeester en wethouders deze doelen wel bereikt. Dat college is verantwoordelijk voor de uitvoering en het dagelijks bestuur. De wethouders zijn niet langer lid van de gemeenteraad en ze hoeven zelfs niet uit de gemeenteraad benoemd te worden. Dit alles zorgt ervoor dat meer afstand ontstaat tussen de wethouder en zijn fractie, waardoor de controle objectiever kan plaatsvinden en achterkamertjespolitiek tot het verleden kan gaan behoren. Ze mogen niet meestemmen over hun eigen plannen en zichzelf dus ook niet meer controleren.
De gemeenteraad krijgt meer middelen om haar werk te doen. Zo kan de raad via een eigen ambtenaar(de griffier) zorgen dat gemeenteambtenaren ondersteuning leveren. De gemeenteraad krijgt ook het recht om zelf onderzoek te doen naar problemen in de gemeenten of naar het gevoerde beleid. Verder komt er een rekenkamer die moet nagaan of het geld door gemeenten op een goede manier wordt uitgegeven, zodat de doelen die de raad heeft gesteld ook behaald worden.
De bovenstaande werkverdeling maakt het voor u duidelijker waarvoor u bij wie moet zijn.
Meer invloed voor de inwoner
Ook kunt u door deze veranderingen meer invloed uitoefenen. U kunt uw raad aanspreken op de manier waarop aandacht aan veiligheid wordt gegeven, hoe nieuwbouwplannen er uit zullen zien en wat het drugsbeleid is. Het college kunt u (meestal via ambtenaren) aanspreken op het onderhoud van de openbare ruimte of een beslissing over een vergunning.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.minbzk.nl/dualisme of www.vernieuwingsimpuls.nl.
COLLECTES
7 april tot en met 13 april ZOA Vluchtelingenzorg

14 april tot en met 20 april Nationaal Fonds Sport Gehandicapten