Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 4 april 2002

Dialecten voor wetenschappers interessanter dan standaardtaal

Dialecten zijn vaak boeiender dan standaardtalen. Onder dat motto komen taalonderzoekers van over de hele wereld van 9 t/m 11 april 2002 in Amsterdam bij elkaar om zich te buigen over de grammatica's van de dialecten van het Iers, het Nederlands, het Grieks, het Portugees, het Nganasan en nog vele andere talen.

Dialecten waren lange tijd het ondergeschoven kindje van het internationale taalonderzoek. Pas de laatste jaren begint men te beseffen dat deze taalsystemen minstens even rijk en gecompliceerd zijn als de officiële talen. Juist door te onderzoeken hoe op elkaar gelijkende dialecten minimaal van elkaar verschillen, kunnen we ontdekken hoe taal in ons hoofd zit, hoe kinderen taal leren en zo voort.

Het congres over dialecten en taalvariatie is het jaarlijkse internationale taalkundecongres GLOW (Generative Linguistics in the Old World), dat dit jaar extra groot is opgezet omda thet zijn 5e lustrum viert. Vijfentwintig jaar geleden werd deze vereniging opgezet als een beroepsvereniging van Europese aanhangers van de taalkundige theorieën van de beroemde Amerikaanse wetenschapper Noam Chomsky. De vereniging is inmiddels de grootste in haar soort en het jaarlijkse congres behoort tot de drie belangrijkste taalkundige evenementen in Europa.

GLOW 2002 -het 25e- wordt georganiseerd door het Meertens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Het eerste GLOW congres vond ook plaats in Amsterdam (in 1978). Een van de oprichters van GLOW, de Tilburgse taalkundige prof. dr. Henk van Riemsdijk, zal tijdens een speciaal avondprogramma terugblikken op de geschiedenis van de vereniging en de toekomst van de Chomskyaanse taalkunde in Europa.

Meer informatie bij:
Prof.dr. Hans Bennis, president van GLOW,
020 - 462 8500
email: hans.bennis@meertens.knaw.nl