Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Bankiers en beleidsmakers bespreken samenwerking.....

nr.32 08/04/2002

AANKONDIGING VOOR PERS

Bankiers en beleidsmakers bespreken samenwerking voor biodiversiteit

Op 9 April 2002, tijdens de Zesde Conferentie van de Partijen van de Conventie voor Biologische Diversiteit (CBD) in Den Haag, komen vertegenwoordigers van banken, overheden, internationale organisaties en NGOs bijeen om te bespreken hoe financiele instellingen meer kunnen worden betrokken bij duurzaam gebruik van biodiversiteit. De bijeenkomst is een vervolg op een recente vaststelling van Europese landen dat er grote mogelijkheden liggen op het vlak van private-publieke partnerships voor biodiversiteit. Tot nu toe zijn de investeringen in biodiversiteit erg klein vergeleken met investeringen in groene energie, waterbeheer, en lucht - en bodembescherming.

Het European Centre for Nature Conservation, het Ministrie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de Zwitserse overheid, VN-Europa, en Rabobank Nederland zijn de initiatiefnemers voor deze high level bijeenkomst. Zij willen de praktische mogelijkheden bediscussieren van grotere investeringen in biodiversiteit. Deze mogelijkheden zijn onder meer de realisering van een wereldwijd investeringsfonds voor biodiversiteit en het opzetten van een mondiale task force. De ontwikkeling van een mondiaal investeringsfonds was een van de aanbevelingen van de 2e Intergouvernmentele Conferentie 'Biodiversiteit in Europa', georganiseerd door Hongarije, VN-Europa en de Raad van Europa (Boedapest, februari, 2002).

Sprekers tijdens de high level bijeenkomst zijn mw. Geke Faber, Staatssecretaris voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij/voorzitter van de Zesde CBD Conferentie van Partijen, dhr. Hamdallah Zedan, Secretaris-Generaal van de CDB, dhr. Jean-Francois Maquet, Vice President van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, en dhr. Bart Jan Krouwel, Directeur Duurzame Ontwikkeling van de Rabobank Nederland. De bijeenkomst wordt voorgezeten door de President van ECNC, Sir Brian Unwin, tevens Erevoorzitter van de Europese Investeringsbank.

Praktische informatie

De bijeenkomst, getiteld 'Resourcing Biodiversity; Towards implementing the CBD', vindt plaats op 9 april 2002 in de Carel Willink zaal in het Nederlands Congres Centrum, Churcill plein 10, Den Haag. Persvertegenwoordigers die geinteresseerd zijn deel te nemen of in een interview met een van bovengenoemde personen kunnen contact opnemen met Monique Matze, Persvoorlichter, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, tel. 06-20013688.

08 apr 02 15:09