Provincie Friesland

GS-besluitenlijst 9 april 2002

.Mededelingen1. Leerweg Zorg Smallingerland2. Provinciale regeling openbaar vervoer3. Woon-werkverkeer4. Goedkeuring voor Leader+ Projecten Plattelânsprojekten5. ESF-projecten6. IPO-jaarrekening en
-begrotingen7. Loco-griffiers8. Begroting 2003 Mededelingen- Gedeputeerde Staten hebben de conceptbesluitenlijst van de vergadering van de SNN-bestuurscommissie Economische Zaken van 27 maart 2002 ter kennisgeving aangenomen;

- Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van het kort verslag van de vergadering van de Statencommissie Ruimtelijke Ordening van 3 april 2002.terug 1. Leerweg Zorg SmallingerlandGedeputeerde Staten hebben een eenmalige startsubsidie van 36.300,- beschikbaar gesteld voor het project Leerweg Zorg Smallingerland. Dit is een samenwerkingsproject van drie scholen voor het voortgezet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Tijdens dit project worden de leerlingen voorbereid op het toekomstige wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Totale kosten van het project zijn 72.600,-.terug 2. Provinciale regeling openbaar vervoerOp grond van de nieuwe Wet personenvervoer 2000 moet het openbaar vervoer verricht worden op grond van een concessie. Gedeputeerde Staten moeten daarbij goedkeuring geven aan de dienstregeling van het openbaar vervoer per bus en auto. Voorheen waren de mogelijkheden voor het indienen van bezwaar en beroep tegen het besluit van GS geregeld in de Wet personenvervoer en uitgewerkt in de Provinciale regeling openbaar vervoer. Deze regeling liep tot en met 31 december 2001. Om ervoor te zorgen dat het indienen van bezwaar en beroep tegen besluiten van Gedeputeerde Staten mogelijk blijft, hebben Gedeputeerde Staten vandaag een nieuwe Provinciale regeling vastgesteld. Definitieve vaststelling zal in Provinciale Staten plaatsvinden.
Vervolgprocedure: 17 april Statencommissie Waterstaat & Milieubeheer 8 mei Provinciale Staten Stuk beschikbaar: tel. 058 - 292 55 25terug 3. Woon-werkverkeerIn 1994 heeft de provincie Fryslân een onderzoek laten doen naar de woon-werk relaties tussen kernen en gemeenten in Fryslân. Dit leverde 'De Atlas van de Friese pendel' op (pendelen tussen woonplaats en werkplek). Er is destijds besloten om het onderzoek een aantal jaren later nog eens te herhalen: dit onderzoek is in 2000 uitgevoerd. Vandaag hebben Gedeputeerde Staten kennisgenomen van die tweede 'Atlas van de Friese pendel', bestaande uit het cijfer- en kaartmateriaal en een analyse van de gegevens.
Vervolgprocedure: 13 mei Statencommissie Ruimtelijke Ordening Stuk beschikbaar: tel. 058 - 292 55 25terug 4. Goedkeuring voor Leader+ Projecten Plattelânsprojekten
Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met 12 ingediende Leader+ projecten. Leader is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. De projecten worden tijdelijk voorgefinancierd uit het budget Plattelandsbeleid om financiering van de projecten te versnellen. Het gaat om de volgende projecten:1. Partners in kleinschalige kinderopvang.Initiatiefnemer St. Noorderlicht. Het project is erop gericht om een training en trajectbegeleiding op te zetten voor vrouwen op het platteland, die een kleinschalige kinderopvang willen starten. Hiervoor komt een bedrag van 10.981,- beschikbaar uit Leader+ en 10.981,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 44.811,-.
2. Raamplan Leefbaarheid Franekeradeel. Met behulp van een weefmethode wil initiatiefnemer St. Frija een kader ontwikkelen en uitvoeren voor de gemeente Franekeradeel op het gebied van de leefbaarheid. Het gaat hier om een inventarisatie van de aanwezige voorzieningen en de mogelijk ontbrekende voorzieningen in de gemeente. Hiervoor komt een bedrag van 5.620,- beschikbaar uit Leader+ en 5.620,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 16.807,-. 3. Uitbouw en internationalisering waddenproducten. De initiatiefnemer St. Waddengroep gaat een manifestatie organiseren over duurzame streekproducten. Tevens wil de Waddengroep in Noardwest Fryslân een aantal nieuwe producten realiseren, integratie met natuur- en landschapsbeheer, milieuvriendelijk watermanagement en groene energie. Tenslotte wordt er zwaar ingezet op uitbouw van de interregionale en transnationale samenwerking. Hiervoor wordt een bedrag van 90.000,- uit Leader+ en 49.200,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 272.350,-.
4. Vrouwen en Leader. Het gaat hier om de eerste fase van het project, een onderzoek om te komen tot een plan van aanpak voor het bevorderen van de emancipatie / participatie van vrouwen aan betaalde arbeid, ondernemerschap, bestuur en beleid. Initiatiefnemer is St. de Groot & Davids i.o. Voor dit project komt een bedrag van 8.225,- beschikbaar uit Leader+ en8.225,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 19.819,-.
5. Alternatief bibliobus. Initiatiefnemer CBD Fryslân. In twee dorpen in de gemeente Wûnseradiel zal een basisschool van een jeugdcollectie worden voorzien. Boeken uit de (volwassen) collectie van de Centrale Bibliotheek Dienst zijn via internet (thuis of via de computer in de betrokken dorpshuizen) te bestellen. De geleende en de te lenen (volwassen) boeken worden via de basisschool verspreid. Hiervoor komt een bedrag van 19.634,- beschikbaar uit Leader+. De totale kosten voor het project bedragen 58.901,-.
6. Experimenten woon-werkverkeer op maat.Initiatiefnemer St. Vervoersbalans ontwikkelt alternatieve systemen en methodieken, gericht op het oplossen van vervoersknelpunten op het terrein van woon-werkverkeer. In dit project is aandacht voor: vraagafhankelijk vervoer van St. Annaparochie naar Franeker; de werkauto op maat; pendeldienst Franeker en het vervoersproject kinderopvang. Hiervoor komt een bedrag van 76.680,- beschikbaar uit Leader+ en37.504,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 251.568,-.
7. Ondersteuning Toeristisch Platform Noardwest Fryslân. Initiatiefnemer St. Toeristisch Platform Noardwest Fryslân i.o. Hiervoor komt een bedrag van 116.168,- beschikbaar uit Leader+ en 62.925,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 290.397,-.
8. Uitbouw duurzame streekproductensector op de Friese waddeneilanden. Met dit project worden potentiële kansen voor verbreding en/of specialisatie van activiteiten in de agrarische sector en de verwerkende sector op de eilanden verder ontwikkeld, uitgebouwd en benut. Initiatiefnemer St. Waddengroep. Hiervoor komt een bedrag van 83.658,- beschikbaar uit Leader+ en 83.658,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 372.258,-. 9. Technische hulp Leader+ programma Noardwest Fryslân. Initiatiefnemer Ynisjatyfgroep NW Fryslân. Hiervoor komt een bedrag van 96.428,- beschikbaar uit Leader+ en 96.428,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 192.856,-. 10. Technische Hulp Leader+ Waddeneilanden. Initiatiefnemer Projectbureau Waddeneilanden. Hiervoor komt een bedrag van102.500,- beschikbaar uit Leader+ en 36.500,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 205.000,-. 11. Webcams op de waddeneilanden. Met behulp van deze weerwebcams wordt online de veelal afwijkende weersituatie op de Waddeneilanden ten aanzien van het vaste land weergegeven. De weerwebcams zorgen tevens voor een stukje promotie van het waddengebied. Initiatiefnemers zijn het NNBT en VVV's van de waddeneilanden. Voor dit project komt een bedrag van 31.500,- beschikbaar uit Leader+ en 31.500,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 105.000,-.
12. Gebiedscontract Terschelling fase 1, een haalbaarheidstoets naar het ontwikkelen van het benodigde draagvlak bij andere betrokkenen en het genereren van ideeën voor duurzame landbouw op Terschelling. Initiatiefnemer Vereniging 'Boeren met ganzen op Terschelling'. Hiervoor komt een bedrag van 17.407,- beschikbaar uit Leader+ en 17.407,- door provinciale cofinanciering. De totale kosten voor het project bedragen 34.812,-.Vervolgprocedure: 29 mei Statencommissie Algemene & Economische Zaken
19 juni Provinciale Statenterug 5. ESF-projectenDe provincie sluit een vrijwaringsovereenkomst met de gemeente Leeuwarden om verantwoordelijkheden en risico's die eventueel kunnen voortvloeien uit nieuwe ESF-projecten, te dekken. De gemeente Leeuwarden heeft daar om verzocht. De overeenkomst is gebaseerd op het feit dat kleinere gemeenten niet rechtstreeks aanvragen voor ESF-projecten mogen indienen. Dat kon tot dusver alleen door een grote gemeente. Op verzoek van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) worden deze projecten in Fryslân ingediend door de gemeente Leeuwarden. In december 2001 heeft SNN-voorzitter Ed Nijpels zes Friese projecten ter waarde van ca. 1,6 miljoen Euro aan minister Vermeend aangeboden. Overigens mogen vanaf medio 2002 alle gemeenten - groot en klein - ESF-aanvragen indienen.terug 6. IPO-jaarrekening en
-begrotingenOp grond van de gemeenschappelijke regeling van het InterProvinciaal Overleg (IPO) worden Provinciale Staten in de gelegenheid gesteld om 'hun gevoelens te doen blijken' over de jaarrekening van het IPO. De concept-jaarrekening 2001 is ontvangen. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om in te stemmen met deze jaarrekening.
Daarnaast is de ontwerp-begroting 2003 en de
ontwerp-meerjarenbegroting 2003-2006 van het IPO ontvangen. Gedeputeerde Staten stellen ook ten aanzien van deze stukken voor, om ermee in te stemmen.
Vervolgprocedure: 24 april Statencommissie Algemene & Economische Zaken
8 mei Provinciale Statenterug 7. Loco-griffiersDe provincie Fryslân zit in een proces van de organisatieontwikkeling. Per 1 januari 2003 zal de nieuwe organisatie er staan. In plaats van twee hoofdgroepen, zal de organisatie dan uit vijf sectoren bestaan. Per 1 april 2002 zijn de functies van hoofdgroepdirecteur al vervallen en zijn de vijf sectorhoofden benoemd. Omdat de hoofdgroepdirecteuren ook 2e en 3e loco-griffier waren, zal de vervanging van de griffier opnieuw geregeld moeten worden. Gedeputeerde Staten zullen aan provinciale Staten voorstellen om de vervanging van de griffier als volgt te regelen:
- 1e loco-griffier: de heer J.C. Bekius

- 2e loco-griffier: de heer J. Holkema

- 3e loco-griffier: de heer J. van der Weij
- 4e loco-griffier: de heer Y. Brouwer

- 5e loco-griffier: mevrouw F.M. Pattist

- 6e loco-griffier: de heer J.A. Slijkhuis
Vervolgprocedure: 24 april Statencommissie Algemene & Economische Zaken
8 mei Provinciale Staten Stuk beschikbaar: tel. 058 - 292 55 25terug 8. Begroting 2003Binnenkort gaan de werkzaamheden met betrekking tot de begroting 2003 weer van start. Om deze werkzaamheden intern goed te laten verlopen is een Plan van Aanpak opgesteld. Gedeputeerde Staten hebben vandaag dit Plan van Aanpak vastgesteld.
Stuk beschikbaar: tel. 058 - 292 55 25terug 10 april 2002 Laatste wijziging: 10-4-2002 , Sigrid Keimpema.