Gemeente Amersfoort

Gemeente staat garant voor exploitatie fietsboot

datum: 9 april 2002

Het experiment met de fietsboot op de Eem was de afgelopen zomer een groot succes. Stichting Eemlijn wil deze fietsboot voortaan jaarlijks van mei tot november laten varen. Dit past in het toeristisch-recreatief beleid van de gemeente. Daarom heeft het college voor de aankoop van een boot al een subsidie van ¤ 68.067,- (f 150.000,-) toegezegd. Verder verleent het college de Stichting Eemlijn een garantie voor de exploitatie in 2002 tot maximaal ¤ 16.000,- (f 35.259,36).

In de zomermaanden van 2001 voer de fietsboot zeven dagen per week langs de route Amersfoort-Baarn-Eemdijk-Spakenburg-Flevoland en terug. Ruim 5000 recreatieve fietsers startten of beëindigden hun dagtocht met de fietsboot. Deze passagiers reageerden zeer enthousiast. Zij waardeerden de unieke mogelijkheid om kennis te maken met de rivier de Eem, de omringende natuur en de combinatiemogelijkheid met fietsen. Naar verwachting zal de belangstelling voor de fietsboot ook de komende jaren groot blijven. Stichting Eemlijn wil de fietsboot in het hoogseizoen (8-10 weken) elke dag laten varen en in het voor- en naseizoen (samen 16-18 weken) op drie dagen per week.

Uit het experiment bleek wel, dat de exploitatie van de fietsboot geen vetpot is. Daar komt bij, dat alleen schippers met een groot vaarbewijs met deze boot mogen varen. Stichting Eemlijn streeft ernaar om de fietsboot niet-commercieel met vrijwilligers te exploiteren. Maar de eerste jaren zal dit waarschijnlijk niet mogelijk zijn zonder het aanvullend inhuren van gediplomeerde schippers. Stichting Eemlijn zoekt sponsors voor deze extra kosten. Het is nog niet zeker of dit zal lukken. Daarom verstrekt de gemeente voor de exploitatie in 2002 een garantiesubsidie van maximaal ¤ 16.000,-. In de komende jaren worden vrijwillige vaarhulpen opgeleid tot schipper met een groot vaarbewijs. Dan kan de stichting deze vrijwilligers inzetten als varend personeel.

Stichting Eemlijn koopt het schip Mobydik 2 dat ook vorig jaar als fietsboot dienst heeft gedaan. Dit schip wordt nog verbouwd om het in- en uitladen van fietsen makkelijker te maken. De aankoop en verbouwing kunnen worden betaald uit subsidies en sponsorgelden. De gemeente Amersfoort subsidieert een bedrag van ¤ 68.067,-. Daaraan is wel de voorwaarde verbonden, dat Amersfoort een evenredig deel van haar bijdrage in de aanschaf- en verbouwkosten terugkrijgt, als het project binnen vier jaar wordt beëindigd en de boot wordt verkocht.