Gemeente Amersfoort

Matchpoint krijgt extra uren voor Kruiskamp/Koppel en Liendert

datum: 9 april 2002

Amersfoort kreeg eind vorig jaar een bonus toegekend van 56.723 euro (fl. 125.000) voor het Matchpoint Maatschappelijk Ondernemen. B&W stellen nu voor dit geld te besteden aan personeelsuitbreiding en projecten van het Matchpoint. Het Matchpoint Maatschappelijk Ondernemen koppelt bedrijven, scholen en non-profitorganisaties aan vrijwilligersprojecten.

Amersfoort heeft in het kader van het Grote Steden Beleid 0,45 miljoen euro (bijna 1 miljoen gulden) ontvangen voor een impuls aan het project 'Onze Buurt aan zet'. Deze bijdrage is bestemd voor de periode 2001-2003. In 'Onze buurt aan zet' worden projecten uitgevoerd om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken Kruiskamp/Koppel en Liendert te verbeteren. De gemeente diende ook een voorstel in voor de bonusregeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het volledige bonusbedrag werd toegekend.

Inzet bonus
Het Matchpoint Maatschappelijk Ondernemen, dat bestaat sinds 1 februari 2001, bemiddelt en ondersteunt bij drie bijzondere vrijwilligersprojecten in Kruiskamp/Koppel en Liendert. Daarbij zetten bedrijven, non-profit organisaties en scholen medewerkers (c.q. scholieren), geld en materialen in en geven zo uitdrukking aan hun maatschappelijke betrokkenheid. Maar de wens is dat er nog meer gebeurt. De Matchpointmedewerker zoekt de komende periode actief contact met bedrijven, de ondernemersverenigingen, individuele ondernemers, scholen en non-profit organisaties in deze twee wijken. Deze partijen bekijken samen hoe ze kunnen bijdragen aan projecten om hun directe woonomgeving te verbeteren. Dit levert de ondernemers ook voordelen op, zoals imagoverbetering en uitbreiding van hun klantenkring.

Op dit moment is één Matchpointmedewerker 18 uur per week actief voor de hele stad. De opdracht in Kruiskamp en Liendert alleen al vraagt om tenminste een inzet van 18 uur om effectief te kunnen zijn. Maar niet alleen voor Kruiskamp/Koppel en Liendert bestaan wensen, ook elders in de stad is het Matchpoint actief met het uitvoeren van projecten. Met de nu uitgekeerde bonus kan het Matchpoint in de periode 01-07-2002 tot 31-12-2003 met 18 uur per week uitbreiden. Kosten: 37.437 euro. Het resterende bedrag van 19.286 euro wordt ingezet voor de uit te voeren projecten in Kruiskamp/Koppel en Liendert.

Het Matchpoint Maatschappelijk Ondernemen
Sinds begin 2000 voert de gemeente Amersfoort de campagne 'Iedereen doet mee'. Filosofie van de campagne is dat alle inwoners van Amersfoort moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Dat kan de gemeente niet op eigen houtje bereiken. Inwoners, instellingen, scholen én het bedrijfsleven moeten de handen ineenslaan. Beeldbepalend project van de campagne is het Matchpoint Maatschappelijk Ondernemen. Het Matchpoint, dat wordt gesubsidieerd door de gemeente en provincie, koppelt met groot succes vrijwilligersorganisaties, scholen en bedrijven aan elkaar.

Lopende projecten van het Matchpoint in Kruiskamp/Koppel en Liendert De volgende projecten zijn in 2001 gestart en worden in 2002 voortgezet.
· Wandelen met ouderen
Medewerkers van bedrijven en non-profit organisaties nemen ouderen uit verpleeghuis St. Elisabeth en verzorgingshuis Huize Liendert mee naar buiten. Musea, theaters en het dierenpark werkten vorig jaar mee door de ouderen en hun begeleiders gratis toegang te verschaffen. Een vervoersbedrijf stelde een aantal rolstoeltaxi's gratis beschikbaar. Het project wordt dit jaar voortgezet.
Deelnemende bedrijven/organisaties: o.a. ABN-Amro, Amersfoortse Verzekeringen, Fortis, gemeente Amersfoort, Kowa Holland, Rabobank, Staalbankiers, Woningcorporatie SCW.

· Renovatie van de speelplaats van buurthuis de Roef De speelplaats was lange tijd verwaarloosd. Met inzet van verschillende partijen is de speelplaats geschoond en opgeknapt. Ook zijn er muurschilderingen gemaakt. De beplanting wordt nog hersteld en aangevuld.
Deelnemende bedrijven/organisaties/scholen: o.a. De Amersfoortse Berg, De Borgwal, Guido de Bres, hoveniersdienst De Lichtenberg, Pax Christi.

· Koken voor de buurt
Leerlingen van het Meridiaancollege, vestiging Het Stromenland in Kruiskamp/Koppel nemen deel aan het project 'Kleurrijk samenwerken'. Daarbij koken ze o.a. onder leiding van gastkoks van diverse nationaliteiten. Dit gebeurt in het kader van de lessen verzorging. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillende culturen. Als gast zijn buurtbewoners, allochtone organisaties en bedrijven uitgenodigd. Deelnemende bedrijven/organisaties/scholen: o.a. alle ondernemersverenigingen binnenstad, St. Nicolaas Comité, Bureau Halt, McDonalds, Masters in Light, RWA, diverse scholen en allochtone organisaties.