Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederland steunt restauratie historische panden Sint Eustatius

10 april 2002

Staatssecretaris Gijs de Vries stelt ruim 790.000 euro (ruim 1,2 miljoen Antilliaanse gulden) beschikbaar voor de restauratie van vier historische panden in de zogeheten Historic Core van Oranjestad op Sint Eustatius. De afgelopen jaren zijn daar al 15 huizen gerestaureerd. Een procent van de restauratiekosten wordt in een fonds gestort, waaruit het onderhoud van de panden betaald kan worden. Zo wordt voorkomen dat de panden na restauratie opnieuw in verval raken.
---

Het renoveren van de oude houten panden in het centrum van Oranjestad draagt bij aan het herstellen van het historisch stadsbeeld. Hierdoor wordt het toerisme bevorderd en daarmee de economische ontwikkeling van het eiland.

Het opknappen van de historische kern van Oranjestad is in 1996 begonnen. Het gaat vooral om houten gebouwen. De funderingen zijn in de 18e en 19e eeuw gelegd, de gebouwen zelf zijn voor het merendeel begin 20e eeuw gebouwd. De medewerking van de Statiaanse bevolking bij het project is goed: tot nu toe is het slechts één keer nodig geweest een huis te onteigenen om het te kunnen restaureren.
---