Ingezonden persbericht


PICKET-LINE BIJ MALAYSIAN AIRLINES

WOENSDAG 10 APRIL, 13.00 UUR - WETERINGSCHANS 24A
AMSTERDAM

Solidariteit met de democratische oppositie in Maleisië!

Ondergetekende organisaties organiseren morgen, woensdag 10 april 2002, een picket-line voor het kantoor van Malaysian Airlines om te protesteren tegen de onderdrukking van de democratische oppositie door de regering van premier Mahathir Mohammed in Maleisië.

De picket-line wordt gehouden om steun te betuigen aan Tian Chua, vice-voorzitter van de Keadilan (Partij voor Rechtvaardigheid) in Maleisië en prominent lid van de mensenrechtenorganisatie SUARAM. Tian Chua zit sinds 10 april vorig jaar gevangen op grond van de International Security Act. Uit protest tegen zijn behandeling gaat hij vandaag in hongerstaking. In de jaren negentig was Tian student aan het ISS in Den Haag en actief binnen onder andere XminY Solidariteitsfonds.

De situatie in Maleisië
In 1960 werd in Maleisië de Internal Security Act (ISA) van kracht. Sindsdien zijn duizenden mensen - die kritiek uitoefenden op de overheid en opkwamen voor hun mensenrechten - zonder enige vorm van proces gevangen gezet. De wet is een buitengewoon nuttig instrument gebleken om elke vorm van oppositie en open debat te onderdrukken en volledige controle uit te oefenen op de maatschappij en het openbare leven. Na 11 september is de overheid nog repressiever geworden. Demonstraties zijn verboden, de pers is nog meer aan banden gelegd, leiders van de oppositie worden opgepakt, openbare politieke bijeenkomsten verboden en met geweld opgebroken. Dit alles met de beruchte ISA in de hand en onder het mom van ´terrorisme bestrijding´.

De gevolgen in Azië en wereldwijd
De ISA is niet slechts gericht op de Maleisische interne situatie, zij is van regionale betekenis. Soortgelijke wetten zijn van kracht in Korea en Singapore. Na 11 september kwam een aantal Zuidoost Aziatische landen overeen nauwer samen te werken op het gebied van de inlichtingendiensten en vraagstukken van binnenlandse veiligheid. Amnesty International waarschuwde reeds dat regeringen, met als dekmantel de strijd tegen internationaal terrorisme, draconische maatregelen tegen hun bevolkingen nemen die hun burgerrechten beknotten en basale mensenrechten ondermijnen.

Maleisische delegatie in Nederland 15-19 april
Een delegatie van de mensenrechtenorganisatie Suaram zal van 15- 19 april een bezoek brengen aan Nederland. De delegatie bestaat uit Mabel Au (verloofde van Tian Chua), Khairul Anuar bin Ahmad Zainudin (studentenleider die eerder op grond van de ISA gevangen heeft gezeten) en Yap Swee (stafmedewerker van Suaram). De delegatie zal spreken over de verslechterende situatie van democratie en mensenrechten in Maleisië en de rol van de ISA hierin.

RESPECT VOOR DE MENSENRECHTEN IN MALEISIË !

VRIJLATING VAN ALLE POLITIEKE GEVANGEN IN MALEISIË !

INTREKKING VAN DE INTERNAL SECURITY ACT !

SOLIDARITEIT MET TIAN CHUA!