Provincie Zuid-Holland

Herindeling Westland in twee gemeenten

09-04-2002
Inspraak op plan voor Herindeling Westland in twee gemeenten

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben hun ontwerp-herindelingsadvies vastgesteld voor de gemeentelijke herindeling van het Westland. Het gaat nu de inspraak in. GS willen uit de huidige zeven gemeenten twee nieuwe gemeenten laten ontstaan:

* een gemeente Westland (96.000 inwoners), bestaande uit de huidige gemeenten Naaldwijk, Monster, 's-Gravenzande, Wateringen en De Lier en

* een gemeente Midden-Delfland (18.000 inwoners), bestaande uit de huidige gemeenten Schipluiden en Maasland.

* De grens tussen Delft en Schipluiden wordt getrokken op basis van het convenant tussen beide gemeenten uit augustus 2000
* De Dijkpolder ten zuidwesten van de rijksweg A 20 gaat over van Maasland naar Maassluis

* Het bedrijventerrein Coldenhove, het Transportcentrum Westland en het glastuinbouwgebied in en om de Oude Campspolder gaan van Maasland over naar de nieuwe gemeente Westland.

De commissaris van de Koningin J. Franssen houdt zijn bezwaar tegen het voorstel. Hij is voorstander van één gemeente Westland.

Inspraakperiode
Gedeputeerde Staten zenden het ontwerp-herindelingsadvies toe aan de zeven Westlandse gemeenten Naaldwijk, Monster, 's-Gravenzande, De Lier, Wateringen, Schipluiden en Maasland alsmede aan Delft en Maassluis. In deze negen gemeenten wordt het van 16 april tot 11 juni ter inzage gelegd. In deze periode, dus van 16 april tot 11 juni, kan eenieder er zijn zienswijze op geven door een schriftelijke reactie te sturen aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag (of Antwoordnummer 100, 2509 WB Den Haag). De negen gemeenteraden kunnen tot 16 juli reageren.

Na bespreking in statencommissies in de maand september zullen Provinciale Staten in oktober een herindelingsadvies aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vaststellen. Wordt de parlementaire behandeling in 2003 afgerond dan kan de herindeling van het Westland ingaan op 1 januari 2004, anders wordt dat 1 januari 2005.