Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MIN VenW: Amsterdam krijgt extra bevoegdheden bij taxicontrole

MINISTER NETELENBOS GEEFT POLITIE AMSTERDAM EXTRA BEVOEGDHEDEN BIJ

TAXICONTROLE

Politieagenten van het Regionaal politiekorps Amsterdam-Amstelland mogen taxi.s aan de kant zetten als sprake is van overtreding van de taxiwetgeving. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft via een speciaal mandaat de Amsterdamse politie deze mogelijkheid gegeven. Het mandaat geldt voor een periode van een half jaar. Daarna wordt bezien of de regeling wordt voortgezet en mogelijk ook in andere gemeenten gaat gelden. De minister en de Amsterdamse korpschef J. Kuiper hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Met de invoering van de nieuwe taxiwetgeving is vooral in de grote steden het aantal taxi.s fors toegenomen. Met name in Amsterdam heerst er veel onrust en doen zich regelmatig problemen op het gebied van openbare orde voor. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft in Amsterdam extra inspecteurs ingezet om het taxivervoer te controleren. Bij ernstige overtreding kan de Inspectie een taxi aan de kant zetten en de chauffeur verbieden verder vervoer te verrichten. Die bevoegdheid (toepassen van bestuursdwang) had de politie tot nu toe niet.

Op voorstel van burgemeester Cohen heeft de minister nu besloten om de korpschef van Amsterdam de bevoegdheid te geven bestuursdwang toe te passen. Met dit extra handhavingsinstrument kan de politie taxichauffeurs die in de fout gaan, doeltreffender aanpakken en zo de Inspectie Verkeer en Waterstaat ondersteunen bij het controleren van de taxiwetgeving. Het uitvoeren van bedrijfscontroles blijft voorbehouden aan de Inspectie. Volgende maand zal de slagkracht van de samenwerkingsovereenkomst blijken, als politie en Inspectie gezamenlijk een grote controleactie in de hoofdstad houden op het verpachten van taxivergunningen.

Anna Bekius
070-351 6185

10 apr 02 11:54