Nationaal Dubo Centrum

woensdag 10 april 2002

Laag BTW-tarief energiebesparing bestaande bouw

De Europese Commissie is momenteel bezig met een energieprestatienorm op te stellen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Het AVBB stelt voor om het BTW-tarief van 6% te laten gelden voor energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw.

De Europese Commissie werkt in het kader van de Kyotodoelstellingen momenteel aan een richtlijn voor een energieprestatienorm voor bestaande en nieuwbouw. Hoewel de richtlijn zich beperkt tot gebouwen met meer dan 1000 m2, gaan er al stemmen op om deze richtlijn ook voor kleinere gebouwen te laten gelden.
Dit beteken flink investeren, waarvan de terugverdientijd nauwelijks of over langere tijd worden terugverdiend door een lager energiegebruik, zo stelt het AVBB. Door het lage BTW tarief toe te passen wordt het voor particulieren aantrekkelijker om die investeringen te doen. De verlaging van de BTW kan worden gefinancierd door een aantal energiesubsidies af te schaffen. Niet dat de terugverdientijd van de energiebesparende maatregelen daardoor veel lager wordt, maar dat de administratieve lasten voor het aanvragen en afhandelen van de subsidies lager worden, beredeneert het AVBB.

Overigens kunnen dergelijke maatregelen naast energiebesparing ook een verhoging van het comfort en de kwaliteit opleveren, waardoor de waarde van een gebouw toeneemt. In die gevallen krijgt de benadering van 'terugverdientijden' een andere invalshoek. Door dergelijke maatregelen vast te leggen in een gebouwlogboek (gebouwdossier) krijgen (nieuwe) gebruikers inzicht in de kwaliteiten van hun gebouw.