Nederlands Huisartsen Genootschap


Advertentie over plaats Norvasc in NHG-standaard Hypertensie misleidend

In diverse medische bladen, waaronder Huisarts en Wetenschap en Medisch Contact, heeft een advertentie voor Norvasc (amlodipine) van Pfizer gestaan waarin wordt gesteld dat dit een "prominente plaats in de NHG-Standaard" heeft. Niets is minder waar. Amlodipine wordt in de hele standaard niet genoemd, dus zeker niet aanbevolen. Verder staan de langwerkende calcium-antagonisten op de derde plaats, hetgeen geen prominente plaats is te noemen.

In de hoofdtekst van de standaard staat:

"Voor medicamenteuze behandeling van hypertensie wordt het gebruik van de volgende groepen antihypertensiva geadviseerd: diuretica als eerste keus en bètablokkers als tweede keus. Als derde keus komen langwerkende calcium-antagonisten en als vierde keus ACE-remmers in aanmerking."

Voor bepaalde groepen patiënten met co-morbiditeit geldt soms een andere keuze, maar nergens is de plaats van calciumantagonisten "prominent". In de standaard gaat voor de calciumantagonisten de voorkeur uit naar een nifedipinepreparaat met gereguleerde afgifte of nitrendipine (het laatste middel is niet meer op de markt). Bij de bespreking van de afzonderlijke antihypertensiva staat een en ander nog eens duidelijk samengevat: "Calciumantagonisten hebben geen vooraanstaande plek in de behandeling van hypertensie en zijn ze in geen geval middel van eerste keus".

Voor wie het nog eens rustig wil nalezen (inclusief de toelichtende noten) zie de standaard Hypertensie. Momenteel wordt de standaard Hypertensie herzien. De huidige standaard blijft geldend totdat de nieuwe versie is gepubliceerd.