European Commission

IP/02/536

Brussel, 10 april 2002

Commissie stemt in met overname van HBG door Dragados in de sector bouw- en baggerdiensten

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan een transactie waarbij de in Spanje gevestigde Grupo Dragados SA volledige eigenaar wordt van en uitsluitende zeggenschap krijgt over de Nederlandse onderneming Hollandsche Beton Groep NV (HBG). Beide ondernemingen verrichten bouw- en baggerdiensten en andere aanverwante activiteiten. De Commissie heeft het effect van de transactie op de concurrentieverhoudingen in de EER onderzocht en is tot de bevinding gekomen dat zij geen aanleiding geeft tot mededingingsbezwaren.

Dragados is een overheidsbedrijf dat op de volgende terreinen werkzaam is: het bouwbedrijf, de baggersector, civieltechnische dienstverlening en concessies in verband met wegen, spoorwegen en luchthavens. Het bedrijf is vooral actief in Spanje, Portugal en Latijns-Amerika.

HBG is werkzaam in de bouwsector en vooral actief in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Verenigde Staten. HBG verleent tevens adviesdiensten met betrekking tot industriële projecten.

De transactie zal bestaan in de verwerving van het volledige aandelenkapitaal van HBG door Dragados in het kader van een op 15.2.2002 bekendgemaakt openbaar bod.

De markt voor grote baggerprojecten met een communautaire en eventueel mondiale dimensie is de enige markt waarvoor de transactie gevolgen heeft, aangezien de activiteiten van beide partijen elkaar voor meer dan 15% overlappen. HBG is één van de marktleiders, terwijl het Dragados-concern, dat zich vooral op kleinschalige baggerwerken concentreert, een te verwaarlozen marktaandeel bezit.

Het marktonderzoek van de Commissie heeft uitgewezen dat de onderhavige transactie geen mededingingsbezwaren van betekenis met zich meebrengt daar de relevante markt concurrerend genoeg blijft: er is immers nog steeds sprake van een redelijk aantal alternatieve leveranciers en de Nederlandse onderneming Boskalis behoudt haar leidende positie op zowel de communautaire als de mondiale markt.

De voorgenomen concentratie zal derhalve geen machtspositie in het leven roepen of versterken.