Politie Gelderland-Midden

Persbericht van oplichter in de unit Zuid van het district West-Veluwe. Reacties: Harry Munniksma; 0318 - 688221


---
Verdachte van oplichting aangehouden

Een 36-jarige inwoner uit Wageningen is door de politie van de unit Zuid op 7 maart aangehouden in een winkelpand aan de Rooseveltweg in Wageningen. De man had twee laptop computers willen kopen, doch de zeer alerte ondernemer kwam er tijdig achter dat er geen geld beschikbaar was. De verdachte, die toen overig al in het bezit van de computers was, kon nog net op tijd worden aangehouden. De computers zijn terug gegaan naar de ondernemer.

Onderzoek heeft inmiddels echter uitgewezen, dat de Wageninger zich vaker van deze, betrekkelijk specifieke methodiek bediende. Nadat hij de bestelling plaatste, werd de leverancier van de apparatuur opnieuw gebeld. Ditmaal werd de indruk gewekt dat de leverancier met de bank van de Wageninger sprak en dat ze zijn kredietwaardigheid wilden bevestigen. Pas later bleek de bank helemaal niet gebeld te hebben.

Nog twee feiten

De politie ontdekte dat de Wageninger soortgelijke transacties in Purmerend (truc mislukt) en Arnhem had afgesloten (apparatuur geleverd met een waarde van zo'n 2500 ^). Met name in Arnhem kostte het de politie nog wat moeite om de winkelier te overtuigen, omdat deze het verhaal zo ongeloofwaardig vond, dat hij zich niet kon voorstellen opgelicht te zijn. Groot was zijn verbazing dan ook toen dat wel degelijk het geval bleek te zijn. Overigens zijn de op deze wijze verkregen computers direct doorverkocht. De verdachte had dringend behoefte aan geld.

In afwachting van de terechtzitting is de verdachte weer op vrije voeten. Op grond van het proces-verbaal zal Justitie zich te zijner tijd een oordeel vormen.