---

Kamervragen en antwoorden
---

het stemmen van militairen in het buitenland

11-04-2002

Hierbij bied ik u in bijlage aan, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het antwoord op de kamervragen van de leden Van den Doel en Te Veldhuis, inzake het stemmen van militairen in het buitenland. De vragen zijn ingezonden op 2 april 2002 onder nummer 2010208630.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

mr F.H.G. de Grave

1 Op welke wijze zijn de Nederlandse militairen, die tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer in het buitenland verblijven, geïnformeerd over de mogelijkheid tot het uitbrengen van een stem in het buitenland?

3 Is er in het kader van de komende verkiezingen een speciale voorlichtingscampagne onder uitgezonden militairen gestart? Zo nee, op welke wijze zijn de uitgezonden militairen persoonlijk op de hoogte gebracht hoe zij tijdens deelname aan vredesoperaties of indien zij door andere omstandigheden (buitenlandse oefeningen e.d.) in het buitenland verblijven hun stem kunnen uitbrengen?

5 Kan de minister van Defensie garanderen dat militairen die deelnemen aan vredesoperaties (bijvoorbeeld op schepen in de Perzische Golf en Nederlandse troepen in Afghanistan, Bosnië enz.) geen belemmeringen ondervinden om hun stemrecht daadwerkelijk ook te kunnen uitoefenen?

Aan Nederlandse militairen die tijdens de verkiezingen in het buitenland verblijven, zijn, zoals gebruikelijk bij verkiezingen, door het Ministerie van Defensie de door hen benodigde formulieren voor deelname aan de verkiezingen in persoon toegestuurd. Deze formulieren zijn vergezeld gegaan van een informatienota. In deze informatienota zijn alle verschillende aspecten van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen toegelicht. In de Defensiekrant van 14 februari jongstleden is ruimschoots aandacht besteed aan bedoelde informatienota. Binnenkort zal door opname in de Defensiekrant de informatievoorziening op dit punt worden herhaald. De militairen die in het buitenland verblijven zijn voorts gewezen op de mogelijkheid tot het stellen van aanvullende vragen aan hun afdeling personeelszorg. Hiermee zijn tijdig adequate maatregelen genomen om militairen in het buitenland in de gelegenheid te stellen hun stemrecht uit te oefenen.

2 Is er speciale regelgeving met betrekking tot het uitbrengen van stemmen door militairen in het buitenland? Zo ja, wat houdt deze in? Zo nee, waarom niet?

4 Zijn er in verband met de komende verkiezingen speciale voorzieningen getroffen om te kunnen stemmen op plaatsen waar veel Nederlandse militairen naar toe zijn uitgezonden, of bijvoorbeeld op uitgezonden schepen? Zo nee, waarom niet?

Er is geen speciale regelgeving met betrekking tot het uitbrengen van stemmen door militairen in het buitenland. De Kieswet bevat een algemene regeling voor Nederlanders in het buitenland, die onverkort van toepassing is op Nederlandse militairen in het buitenland. De nu bestaande mogelijkheden, stemmen bij volmacht door overdracht van de oproepingskaart, stemmen bij volmacht na voorafgaand schriftelijk verzoek, en stemmen per brief, zijn voldoende divers om door militairen en niet-militairen op gelijke voet benut te worden. De Kieswet staat andere methoden van stemming, naast stemmen in persoon, niet toe. Stemmen in persoon dient te allen tijde plaats te vinden in een stemlokaal in Nederland. Het inrichten van stemlokalen buiten Nederland is niet toegestaan, en er zijn derhalve geen speciale voorzieningen getroffen. Gebruik dient gemaakt te worden van een van de bestaande mogelijkheden, waarbij Defensie haar personeel heeft geadviseerd om te stemmen bij volmacht. Deze methode is, ook op bijvoorbeeld schepen, bij uitstek geschikt om zeker te stellen dat men gebruik kan maken van het stemrecht.

6 Hoe verklaart de minister van Defensie dat onderdeelscommandanten eigenhandig de inzendtermijnen voor de kiezersregistratie om in het buitenland te mogen stemmen met drie weken vervroegen?

Door enkele ondersteunende eenheden is uit het oogpunt van serviceverlening de mogelijkheid gegeven om het verzenden van de kiezersregistratieformulieren centraal te laten verzorgen. Om tijdige bezorging van de registratieformulieren te kunnen bewerkstelligen is daarbij een bepaalde inleverdatum vastgesteld die lag voor de datum waarop de formulieren bij de juiste autoriteit bezorgd dienden te worden. Kiezers zijn niet verplicht geweest om gebruik te maken van deze service.

7 Zijn er door het Ministerie van Defensie en het Centraal Stembureau logistieke maatregelen getroffen zodat alle handelingen binnen de vereiste termijnen afgehandeld kunnen worden?

In het antwoord op vraag 1 is aangegeven welke logistieke maatregelen binnen Defensie zijn getroffen om militairen tijdig te voorzien van de benodigde formulieren, en om aan te geven welke termijnen in acht genomen moeten worden. Het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer (de Kiesraad) heeft op grond van de Kieswet hierin geen taak.

8 Bent u bereid nadere voorzieningen in de Kieswet te treffen zodat uitgezonden militairen te allen tijde gebruik kunnen maken van hun stemrecht? Zo nee, waarom niet?

De Kieswet geeft een aantal mogelijkheden om het stemrecht uit te oefenen terwijl men in het buitenland verblijft. Deze mogelijkheden zijn van dusdanige aard, dat het voor iedereen mogelijk is een stem uit te brengen. Militairen worden door Defensie voorzien van de benodigde formulieren en informatie, en kunnen aan de hand daarvan hun stem uitbrengen op de door hen gewenste wijze. De Kieswet voorziet derhalve in de adequate mogelijkheden om te allen tijde gebruik te kunnen maken van het stemrecht.

Nieuws Ministerie van Defensie