Rijksuniversiteit Groningen

Grammatica-onderwijs aan allochtone jongeren

Als leerplichtige allochtone jongeren het Nederlands onvoldoende beheersen voor een reguliere opleiding, kunnen ze terecht in een ISK (internationale schakelklas). Hier krijgen ze intensief les in het Nederlands als tweede taal. Nanette Bienfait onderzocht er de effectiviteit van expliciet grammatica-onderricht. Uit haar onderzoek blijkt dat dergelijk onderwijs alleen aanslaat als de leerling zich in een 'gevoelig' stadium bevindt; anders heeft het weinig zinhet aansluit bij het ontwikkelingsstadium van de leerling. Opmerkelijk is echter dat leerlingen in een 'gevoelig' ontwikkelingsstadium ook zonder expliciet onderwijs een vergelijkbare vooruitgang in hun grammatische vaardigheid weten te boeken. Bienfait promoveert op haar onderzoek op 11 april 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Sinds de jaren zestig vragen onderzoekers en leraren zich af of het expliciet leren van grammaticaregels nuttig is, bijvoorbeeld de regel dat . Een voorbeeld is dat 'de werkwoordstam de uitgang "-en" krijgt als het onderwerp een meervoud is'. Helpen zulke regels de leerlingen bij functioneel taalgebruik? Met andere woorden, leidt taalkennis tot taalvaardigheid?

Gevoelig stadium

Bienfait concentreerde zich op de grammatische ontwikkeling van de leerlingen, om na te gaan of de leerling zich in een gevoelig stadium moet bevinden om het grammatica-onderwijs te verwerken. Het onderzoek vond plaats in een natuurlijke schoolse situatie, waarbij allochtone leerlingen met een taalachterstand een formele en een informele 'taaltaaken' moesten uitvoeren: een mondelinge beschrijving van een stripverhaal en een ongedwongen gesprek. Het onderscheid tussen 'formeel' en 'informeel' was aangebracht om te bezien of leerlingen expliciete grammaticakennis ook zouden toepassen in informele situaties waarin snelle bijdragen belangrijker zijn dan welgevormde.

Zebra-methode'Vormgericht' onderwijs en 'betekenisgericht' onderwijs

Alleen leerlingen in een gevoelig ontwikkelingsstadium boeken vorderingen in hun formeel en informeel taalgebruik met expliciet grammatica-onderwijs, ofwel al of 'vormgericht' onderwijs. Daarentegen hebben álle leerlingen baat bij impliciet grammaticaal of 'betekenisgericht' onderwijs. Het is duidelijk dat dit docenten voor een lastig probleem stelt, want hoe kunnen zij in een klas met z'n twintig leerlingen voor een variëteit aan structuren vaststellen of de individuele leerlingen zich in een gevoelig stadium bevinden? En hoe organiseren zij het onderwijs vervolgens zo, dat iedere leerling de geschikte oefenstof krijgt? De bevinding dat leerlingen in een gevoelig stadium op basis van betekenisgericht onderwijs een vergelijkbare vooruitgang in hun grammatische vaardigheid weten te bewerkstelligen, is dan ook geruststellend. De docent hoeft niet systematisch de vaardigheid van individuele leerlingen te analyseren en intensief, geïsoleerd oefenen is niet nodig. Zodra leerlingen toe zijn aan de verwerving van een structuur, leren ze die ook bij minder expliciet, maar wel betekenisrijk onderwijs.

Zebra

Het tweedetaalonderwijs was in ISK's tot enige jaren overwegend vormgericht. Dat zal inmiddels zijn veranderd na de massale invoering van de sterk betekenisgerichte methode Zebra. Toch valt het te verwachten dat op sommige ISK's Bienfait zet daarom nog steeds vraagtekens bij het expliciet, intensief en ongedifferentieerd vormgericht onderwijs dat op sommige ISK's nog wordt gegeven. Op basis van haar onderzoek zet Bienfait vraagtekens bij de effectiviteit hiervan. Overigens is de situatie erg verbeterd, sinds enige jaren geleden de sterk betekenisgerichte methode Zebra massaal is ingevoerd.

Geneviève Nanette Bienfait
(Bloemendaal, 1958) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Zij werkt als projectleider toegepast onderzoek bij bijhet ETOCEtoc (Expertisecentrum tTaal, Oonderwijs en Ccommunicatie) van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Het centrum richt zich op contactactiviteiten op het gebied van taalonderzoek en -onderwijs en interculturele communicatie.

Meer informatie over deze promotie hieronder.

Onderzoek

Promotie

Grammatica-onderwijs aan allochtone jongeren

Zie voorpagina.

Datum en tijd

donderdag 11 april 2002, 14.15 uur

Promovenda

mw. G.N. Bienfait, tel. (050)363 58 12, e-mail: g.n.bienfait@let.rug.nl (werk)

Proefschrift

Grammatica-onderwijs aan allochtone jongeren

Handelsuitgave

Grodilreeks, nr. 38, CLCG (center for Language and Cognition Groningen), secretariaat tel. (050)36358 58; ISSN 0928-0030; 20,-

Promotor

prof.dr. A.J.M. van der Geest

Faculteit

letteren

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie