Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Verklaring Patten over sitautie Midden-Oosten

Commissaris van Buitenlands Beleid Chris Patten meent dat het vredesproces dat tien jaar geleden werd begonnen, deels is mislukt door toedoen van Israël, dat doorging met zijn nederzettingenbeleid en zich niet genoeg uit de bezette gebieden terugtrok, en deels door het geweld van Palestijnse zijde met het doel om Israëlisch-Palestijnse vrede te voorkomen. Israël, dat terecht trots is op zijn democratie en rechtsstaat, heeft in strijd gehandeld met veel van zijn waarden. Zelfmoordaanslagen zijn absoluut verwerpelijk: ze zijn altijd en waar dan ook verkeerd. Patten zou willen dat Arabische en Islamitische leiders deze aanslagen hadden veroordeeld en actiever pogingen hadden ondernomen om jonge mensen daarvan te weerhouden. Niets kan zulke daden rechtvaardigen.

Een gemakkelijke oplossing is er niet. De bron van de problemen zal aangepakt moeten worden om een duurzame vrede tot stand te brengen. De huidige Israëlische reacties met een blokkade op een hele bevolking, het achterhouden van belastinginkomsten, de standrechtelijke executies, de vernietiging van infrastructuur en de vernietiging van Arabisch land kan nooit een antwoord zijn. Israëlische troepen zijn Palestijnse ministeries binnengedrongen, hebben daar computerapparatuur stuk gemaakt en dossiers vernietigd. Wat heeft dat in hemelsnaam te maken met beëindiging van de zelfmoordaanslagen? Het is een opzettelijke poging om de gouvernementele infrastructuur van de Palestijnen en hun politieke ambities om in een levensvatbare staat te leven, te fnuiken. De EU steunt de PA en de gekozen president, want er moet een georganiseerde structuur zijn om de Palestijnse gebieden te besturen en vredesonderhandelingen te voeren.

Israël moet het internationaal humanitair recht naleven en bijvoorbeeld medische hulp aan gewonden toestaan en een eind maken aan de vernederende behandeling van gevangenen of de vernietiging van infrastructuur. Dit creëert alleen maar meer verbittering en haalt de reputatie van Israël door het slijk. Maar Israël lijkt naar niemand te luisteren. Toch moet het zich realiseren welke schade zijn internationale reputatie ondervindt en dat een nieuwe impuls gegeven wordt aan de cultus van geweld en dood.

De kanalen voor dialoog met Israël moeten open blijven, maar Israël moet laten zien dat het luistert, het internationaal recht naleeft en alles doet om aan vrede te werken. Vrijwel de hele wereld vraagt van Israël dat het zich terugtrekt uit de bezette gebieden en naar de onderhandelingstafel terugkeert.