Korps: Groningen, plaats: Diverse 11-04-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 11april 2002

Dagelijkse berichten

Haren: inbraak
Woensdagnacht werd ingebroken in een groentezaak aan de Anjerlaan in Haren. Om binnen te komen forceerden de daders een buitendeur en twee binnendeuren. Een poging om een kantoor binnen te komen is mislukt. Uit het bedrijf werd een geldbedrag van een paar honderd euro weggenomen.

Groningen: man (35) vernielt deur ex
In de Vinkenstraat heeft de politie woensdagavond een 35-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. De man richtte aanzienlijke schade aan aan de voordeur van de woning van zijn ex-vrouw. Ook schopte de man tegen een geparkeerde auto aan. Hierdoor ontstond echter geen schade. De verdachte werd naar het politiebureau gebracht. Daar bleek dat hij nog een gevangenisstraf van 30 dagen had openstaan. De man is na verhoor overgedragen aan de parketpolitie en ingesloten.

Groningen: mannen schieten met zelfgemaakt wapen In een studentenpand aan de Muurstraat in Groningen heeft de politie woensdagavond een zelfgemaakt wapen in beslag genomen. Het wapen betrof een van een PVC buis gefabriceerde loop van waaruit een aardappel of een ei werd afgeschoten. De buis werd gevuld met haarlak dat tot ontbranding werd gebracht. Door de daardoor ontstane druk werden de aardappelen en eieren gelanceerd. Twee 20-jarige mannen uit Groningen die het wapen in bezit hadden deden daarvan vrijwillig afstand.

Groningen: man aangehouden
De politie heeft woensdagavond in de Kleine Steentilstraat een 29-jarige man uit Schoonebeek aangehouden. De man reed met hoge snelheid door de binnenstad. Getuigen meldden dat bij de politie en agenten troffen de betreffende auto leeg aan in de Kleine Steentilstraat. Na enige tijd kwam er een man bij de auto die in het bezit was van de sleutels. Hij ontkende in eerste instantie met de wagen te hebben gereden. Later gaf hij wel toe. Bij onderzoek bleek dat de man werd gezocht door de politie in Drenthe. De man is meegenomen naar het bureau en later op de avond overgedragen aan Regiopolitie Drenthe.

Groningen: fietsendieven (16) aangehouden
Twee 16-jarige jongens zijn woensdagmiddag aangehouden in een cafetaria aan de Bedumerweg in Groningen. De jongens kwam elk op een fiets bij de snackbar aan. Getuigen zagen vervolgens dat ze te voet de Bankastraat inliepen, waarna één van hen op fiets terug bij cafetaria kwam en de fiets vervolgens wegbracht. De getuigen belden de politie waarna de jongens in de zaak konden worden aangehouden. De gestolen fiets werd bij de woning van één van de knapen aangetroffen. De verdachten zijn naar het politiebureau gebracht en na verhoor heengezonden. Het is nog niet bekend van wie de gestolen fiets is. De politie doet daar onderzoek naar.

Groningen: de aanhouder wint
Een 31-jarige man uit Groningen is woensdagavond door de politie aangehouden in het hoofdbureau aan de Rademarkt in de Stad. De man meldde zich aanvankelijk om te bekennen dat hij in de woning van een kennis aan de Elensterweg in Ulrum had ingebroken. Hij stal daar een stereo-installatie en een leren jas die hij vervolgens in de Groninger binnenstad aan onbekenden verkocht. Na verhoor werd de man heengezonden. Korte tijd later meldde hij zich weer aan het bureau met de mededeling dat hij ergens had gegeten zonder te betalen. Er werd contact gezocht met het betreffende restaurant, maar de eigenaar wenste geen aangifte te doen. De verdachte werd daarop weer weggestuurd. Weer later kwam de opnieuw het bureau binnen. Hij verklaarde nu een ruit van een naast het politiebureau, aan de Radebinnensingel, geparkeerde auto had ingeslagen. Dat bleek bij onderzoek te kloppen. Van de auto van een 30-jarige vrouw uit Groningen bleek een ruit te zijn vernield. De verdachte is daarop ingesloten.

Onnen: snelheidscontrole
De politie heeft woensdagmiddag een snelheidscontrole gehouden aan de Dorpsweg in Onnen. Daarbij werd van 50 voertuigen de snelheid gemeten. Tien bestuurders overschreden de maximumsnelheid van 50 km. De hoogste gemeten snelheid betrof 64 km per uur.

Groningen: man aangehouden
Aan de Heresingel in Groningen heeft de politie woensdagmiddag een 31-jarige man uit Groningen aangehouden. De man liep slingerend en bleek bij onderzoek onder invloed van vermoedelijk een 15-tal slaappillen te verkeren. Hij werd na onderzoek door een arts ingesloten op het politiebureau. Nadat het slaapmiddel was uitgewerkt is de man weer vrijgelaten.

Groningen: indringer aangehouden
In een woning aan de Eikenlaan heeft de politie woensdagmorgen een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Een getuige had de politie gemeld dat de man de ruit van de toegangsdeur van een portiek had vernield en het trappenhuis was binnengegaan. In de portiek werd door politiemensen tevens een vernielde de deur van een flatwoning aangetroffen. In die woning werd de verdachte op basis van het door getuigen opgegeven signalement aangehouden. Hij werd meegenomen naar het politiebureau en na verhoor overgedragen aan de parketpolitie omdat hij niet was teruggekeerd van weekendverlof uit de gevangenis. De man ontkende de vernielingen.

Zuidbroek/Veendam: radarsnelheidscontrole
Controlerende agenten verbaasden zich woensdagmiddag op de Uiterburen in Zuidbroek dat er van de passerende 71 voertuigen er geen een harder reed dan de toegestane 60 km per uur. Na enige tijd waarschuwde een voorbijganger de controleurs dat er 220 meter terug een groot bord aan de kant stond met daarop geschilderd PAS OP RADAR. Dit had effect want niemand reed dus bij de controlepost te snel. De controle werd voortgezet op het Beneden Oosterdiep waar een limiet geldt van 50 km per uur. Van de 281 passerende voertuigen reden er 15 te snel. De hoogste overtreder reed 72 km per uur.

Appingedam: forse overtredingen bij snelheidscontrole Op de Provincialeweg N360 bij Appingedam werd woensdagmiddag en avond op snelheid gecontroleerd. Van de 3405 gecontroleerde voertuigen reden er 45 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Er zaten bij de overtreders twee uitschieters van 131 en 146 km per uur. Respectievelijk 51 en 66 km te hard. Met name in de avonduren vonden de meeste overschrijdingen plaats.

Stadskanaal / Leek: controle veiligheidsgordels In Leek en Tolbert werd woensdagmiddag gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordels. In totaal kregen 8 personen een boete van 40 euro. In Stadskanaal werd op de Amerikalaan gecontroleerd. Van de 100 bestuurders droegen er 16 geen gordel en kregen zij een bon.

Vlagtwedde / Veelerveen: vergiftigde vogels
Bij een van de plassen, die gebruikt wordt als een surfplas, aan de Spetsebrugweg in Veelerveen heeft een wandelaar woensdag twee duiven gevonden die vermoedelijk vergiftigd zijn. De resten van de dieren zijn meegenomen en worden bewaard voor onderzoek. In het gebied zijn eind maart al eerder duiven gevonden die waarschijnlijk met gif waren bewerkt. Ook werden tot twee keer toe een dode buizerd gevonden. Het vermoeden bestaat dat de duiven vergiftigd worden met de bedoeling om roofvogels te besmetten die dan sterven nadat ze van de duiven hebben gegeten. Een aantal van de dode dieren zijn opgestuurd naar het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid in Lelystad voor nader onderzoek. De politie heeft een onderzoek ingesteld en waarschuwt hondenbezitters voor het uitlaten van honden bij de plassen aan de Spetsebrugweg.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 0,13 euro p/m ).