Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden start computercafé voor langdurig werklozen Samenwerkingsproject met Stichting Samen Werken

In Coevorden komt een computercafé voor langdurig werkloze mensen. In het computercafé worden computercursussen gegeven en er kan gebruik gemaakt worden van de computer tijdens inloopuren. Doel van dit initiatief is om langdurig werklozen uit hun sociaal isolement te halen en om samen nieuwe vaardigheden met computers te ontwikkelen. Op deze manier kunnen langdurig werklozen de eerste stap zetten om de vaak grote afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

Het computercafé is een initiatief van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Coevorden, in samenwerking met de Stichting Samen Werken uit Assen. Deze stichting financiert werkgelegenheidsprojecten en is co-financier voor het computercafé in Coevorden. Daarnaast wordt het initiatief ondersteund en begeleid door de Emco-groep in Coevorden, GGZ Drenthe en de Stichting Welzijn 2000.

Sociale activering
Achtergrond voor het opzetten van het computercafé is de behoefte aan sociale activeringsactiviteiten voor de cliënten van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Coevorden. Om langdurig werkloze mensen op een goede manier naar de arbeidsmarkt te kunnen leiden, is het vaak nodig dat deze cliënten eerst weer (vrijwilligers)activiteiten op gaan pakken, zelfvertrouwen ontwikkelen en weer eigen doelen gaan stellen.

Dertig belangstellenden
Inmiddels hebben dertig langdurig werklozen aangegeven graag mee te willen doen aan de computeractiviteiten. Gestart wordt met een groep van tien mensen die computerlessen gaan volgen. Docenten van Informatica Drenthe en het Drenthe College verzorgen deze lessen. Daarnaast is de Computer Club Coevorden bereid om tijdens de inloopuren begeleiding te geven aan de mensen die met de computers aan de slag gaan. Verder worden de deelnemers gestimuleerd om ook gezamenlijk andere sociale activiteiten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld een eetgroep. Ook hiervoor zal de gemeente Coevorden faciliteiten bieden. Op dit moment is de gemeente in onderhandeling over een geschikt pand voor al deze activiteiten

Kosten
De totale kosten voor het opzetten van het computercafé bedragen ¤ 172.000,--. De Stichting Samen Werken financiert hiervan ¤ 39.000,--. De kosten voor de gemeente worden betaald uit de bestaande budgetten voor sociale activering van langdurig werklozen..

Op dinsdag 16 april aanstaande om 13.00 uur ondertekenen wethouder H. Arends van de gemeente Coevorden en de heer drs. Yal?in Canatin van de Stichting Samen Werken een intentieverklaring voor het opzetten van het computercafé. Ook de instellingen die het initiatief ondersteunen en begeleiden zullen hierbij aanwezig zijn.