Ingezonden persbericht


Persbericht

INDES ontwerpt behuizing voor draagbaar meetsysteem hersenonderzoek Klein en comfortabel

Hengelo/Enschede - 11 april 2002. Indes Medical Design uit Hengelo, heeft in opdracht van TMS International uit Enschede, de behuizing ontworpen voor een draagbaar meetsysteem voor onder andere slaap- en hersenonderzoek. Het meetapparaat, ter grootte van een walkman, kan worden gedragen door bijvoorbeeld een epilepsiepatiënt en is bestand tegen vallen.

Het polygrafie meetsysteem wordt toegepast door neurologen, neurofysiologen en longartsen. Het systeem meet een groot aantal (electro)fysiologische variabelen, zoals hersenfunctie, spiersignalen, ademhaling en hartfunctie. Het apparaat kan door de patiënt worden gedragen, maar ook worden ingezet als stationair meetsysteem naast het bed. Het systeem bestaat uit een main-unit (datalogger) waarin alle gegevens worden opgeslagen, en een inputbox met connectoren waar alle meetsignalen die afkomstig zijn van de sensoren samenkomen en worden versterkt.

De inputboxen zijn applicatie-specifiek. Voor epilepsie wordt een andere inputbox gebruikt dan bij het meten van de oogbeweging tijdens de slaap. TMS International levert producten onder verschillende merklabels en heeft daarom Indes Medical Design gevraagd een lijn van apparaten te ontwikkelen die de flexibiliteit biedt om klantspecifiek te leveren. Ook is er een goede balans gevonden tussen robuustheid en gebruiksvriendelijkheid.

Indes Medical Design heeft de gehele ontwikkeling van alle behuizingdelen verzorgd: van haalbaarheidsstudie en ideestudie tot en met de toelevering van de eerste serie van 100 producten. De ontwikkeling van de behuizing heeft gelijktijdig plaatsgevonden met de ontwikkeling van de elektronica en de embedded software voor de besturing van het meetsysteem door TMS International. Hierdoor kon gewerkt worden naar een zo klein, en hierdoor voor de patiënt zo comfortabel mogelijk product.

Bij de inputboxen kwam tijdens het proces nog een extra uitdaging naar voren: de maatvoering tussen de connectoren was niet constant. Dit is opgelost door de inlays van een flexibel materiaal (neopreen) te maken waardoor de toleranties geen gevolgen hebben voor de passing van de behuizing.

Indes Medical Design is een op medische producten gespecialiseerde marktteam van het industrieel ontwerpbureau Indes uit Hengelo.

TMS International BV is gespecialiseerd in hoogwaardige versterkers voor fysiologisch onderzoek. De polygrafie meetsystemen van TMS International worden over de hele wereld toegepast in onderzoekslaboratoria, ziekenhuizen en universiteiten.

TMS International werkt nauw samen met Indes Medical Design in het TIMP-netwerk (Twents Initiatief voor Medische Productontwikkeling).



Ingezonden persbericht