Stichting Aids Fonds

Het Aids Fonds krijgt 10.000 uit de verkoop van M·A·C Viva Glam-lipsticks (11 april 2002)

Donderdag 11 april overhandigt Shirley Manson, rockster en ambassadeur voor de M·A·C Aids Fund, een cheque van 10.000 aan Peter van Rooijen, directeur van het Aids Fonds. Het geld is bestemd voor Take Care, Living PositHiv, een landelijke voorlichtings- en bewustwordingscampagne gericht op mannen met homoseksuele contacten.

Shirley Manson, leadzangeres van de rockgroep Garbage, is in februari 2002 door M·A·C aangesteld als ambassadeur voor de M·A·C Aids Fund Viva Glam IV-campagne, samen met hiphop/soul-zangeres en Grammy Award-winnares Mary J. Blige en poplegende Elton John. "Elton John, Mary J. en Shirley zijn de perfecte ambassadeurs omdat hun creativiteit iedereen aanspreekt zonder onderscheid in ras, sexe of leeftijd," aldus John Demsey, President van M·A·C. Shirley Manson is zeer enthousiast over deze kans om zich actief voor de aidsproblematiek in te zetten: "Toen M·A·C me benaderde met het verzoek me te verbinden aan de Viva Glam-campagne ben ik daar meteen op ingegaan. Niet alleen omdat ik respect heb voor de inspanningen van M·A·C voor mannen, vrouwen en kinderen die door aids zijn getroffen, maar ook omdat het dé gelegenheid is om mijn bekendheid in te zetten voor een doel waarbij ik me sterk betrokken voel."

M·A·C (Make-Up Art Cosmetics), een professionele make-up lijn, introduceerde als reactie op datgene wat aids aanrichtte in de wereld van de mode en make-up in 1994 een lipstick, Viva Glam, waarvan de gehele verkoopprijs ten goede komt aan de aidsbestrijding. M·A·C neemt daarbij alle uitgaven rond het Viva Glam-project voor eigen rekening. Sinds oktober 1999 zijn M·A·C-artikelen verkrijgbaar bij de Bijenkorf in Amsterdam, die ook geen kosten berekenen voor Viva Glam.

Vanaf de oprichting in 1994 zijn de Viva Glam-lipsticks de belangrijkste bron van inkomsten voor het M·A·C Aids Fund. Tot op heden heeft het fonds meer dan $ 23 miljoen opgehaald en het geld wordt gebruikt voor projecten voor mensen met hiv wereldwijd. De volledige verkoopprijs van de Viva Glam-lipsticks ( 16,50) komt direct ten goede aan het M·A·C Aids Fund.

Take Care, Living PositHiv is een actie die in 2001 door de Schorerstichting, de Hiv Vereniging Nederland en het COC Amsterdam samen met het Aids Fonds is ontwikkeld en voor het eerst in november 2001 in de homogemeenschap in Amsterdam is uitgevoerd. Doel van de actie is het vergroten van de zichtbaarheid van (mensen met) hiv, en het vergroten van de solidariteit tussen mensen met en zonder hiv in de homogemeenschap. Deze actie is een aanvulling op concrete hiv/soa-voorlichting en preventie-activiteiten. Om het doel te bereiken worden tijdens een actieweek in de homogemeenschap activiteiten rond hiv/aids georganiseerd. Het streven is deze actieweek tweemaal per jaar uit te voeren: rond Aids Memorial Day (mei) en Wereld Aids Dag (1 december).