Ingezonden persbericht

Nieuwsbank weigert persbericht van Knipseldienst.com

UTRECHT, 20020412 -- Nieuwsbank heeft vanmiddag een persbericht geweigerd waarin de lancering van Knipseldienst.com werd bekendgemaakt. Voor 1,37 euro per vijf minuten biedt deze website een databank met een groot aantal berichten die zonder toestemming integraal zijn overgenomen van andere sites. Onder de gekopieerde sites bevinden zich Nu.nl, Detelegraaf.nl, Nos.nl, Ad.nl en ook de persberichtendatabank van Nieuwsbank zelf. Het gaat om in totaal 400 binnen- en buitenlandse websites.

Volgens de uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag 22 maart 2002 in de zaak van de NVM tegen De Telegraaf vallen online verzamelingen zoals die van Nieuwsbank onder het databankrecht. Kopieren van een databank of delen daarvan is daardoor niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming. Met haar uitspraak beschermt de Hoge Raad de investeringen van databankeigenaren die nodig zijn voor het bijeenbrengen van materiaal, ook als dat materiaal niet auteursrechtelijk beschermd is.

Anders dan de meeste zoekmachines biedt de databank van Knipseldienst.com de integrale tekst van elk bericht. De vraag of de Hoge Raad met haar uitspraak 'deeplinken' heeft verboden of niet, is daardoor niet aan de orde. Tijdens een geruchtmakend proces tegen Kranten.com was de kort geding rechter destijds van mening dat 'deeplinken' wel is toegestaan. Een deeplink is een link rechtstreeks naar een bericht, niet de voorpagina, van een website elders op het Internet.

Op 20 juni begint bij de rechtbank in Amsterdam een proces van Het Financieele Dagblad, PCM en De Telegraaf tegen de knipseldiensten Euroclip, Knipselinfoservice en Antal Clipping. PCM is uitgever van onder meer Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en De Volkskrant. In deze zaken staat het auteursrecht centraal en dan met name ook het auteursrecht op nieuwsberichten.

Nieuwsbank verzamelt en distribueert persberichten via Internet sinds 1997. Nieuwsbank.nl is met 260.000 berichten en een aangroei van 400 berichten per dag de grootste Nederlandse databank van persberichten en de enige met spontane naamsbekendheid bij journalisten. Nieuwsbank behoort tot de top 100 van best bezochte Nederlandstalige websites en de top tien van exclusief op Internet opererende nieuwssites. Het bedrijf is een zelfstandige bv sinds 1998.