Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 12-04-2002 Persbericht district Kerkrade (JK-15.30 uur) Vrijdag 12 april 2002

Onderzoek naar buis Luchesiusstraat-Kerkrade afgesloten

Op vrijdag 29 maart zakte een 6-jarig jongetje weg in een 15 meter diepe buis van een afwateringssysteem op een plein aan de Luchesiusstraat in Kerkrade in de wijk Bleijerheide. Deze buis had een doorsnede van 25 centimeter. Na een langdurende reddingsoperatie werd het jongetje bevrijd uit zijn benarde positie.

Politie en justitie hebben een onderzoek ingesteld naar de toedracht van dit ongeval en naar de vraag of hier sprake was van strafrechtelijke strafbare feiten. Inmiddels is vast komen te staan dat dit niet het geval is geweest. Er zal daarom door justitie ook geen verdere vervolging worden ingesteld.

De buis waarin het jongetje verdween, maakte deel uit van een alternatief regenwaterafvoersysteem. Deze systemen, waarvoor overigens geen inrichtingseisen gelden, bevinden zich nog in een experimentele fase. De gemeente Kerkrade is initiatiefnemer en opdrachtgever voor dit systeem. Zij besteedde het project op de Luchesiusstraat uit aan een hoofdaannemer, die op zijn beurt van een gespecialiseerd bedrijf gebruik maakte.
Dit bedrijf leverde medio juli 2001 de bewuste buis af. De bovenkant van de buis werd toen voorzien van een PVC-deksel. Dat deksel werd verlijmd en voorzien van zelftappende schroeven en opgeleverd 15 centimeter onder het maaiveld.

Na de bouwvakvakantie werd door de hoofdaannemer de rest van dit project uitgevoerd en in oktober 2001 opgeleverd aan de gemeente Kerkrade.
In januari 2002 ging de gemeente over tot de herinrichting van het plein. Van gemeentewege is toen aan ingehuurde bedrijven verzuimd melding te maken van de onder het maaiveld liggende buis.

Tijdens het onderzoek bleek dat vanaf de oplevering van de bewuste buis medio juli 2001 tot op het moment van het in de buis raken van het jongetje een groot aantal bedrijven werkzaamheden hebben verricht.

Naar alle waarschijnlijkheid werd de bewuste buis tijdens een van deze werkzaamheden beschadigd.

Dit kon afgeleid worden uit de staat waarin de bovenzijde van de buis zich bevond ten tijde van het ongeval. De bovenzijde van de buis is op enig moment open komen te liggen. Het moment waarop dit is gebeurd is niet te traceren. In de dagen voor het ongeval zijn er nog werkzaamheden op het terrein uitgevoerd. Diverse werknemers hebben over het terrein gelopen. Niemand van hen heeft de opening van de buis waargenomen. Datzelfde geldt voor de direct omwonenden. Mogelijk dat de droge weersomstandigheden en het daardoor opdrogen van de grond boven de buis daarbij een rol hebben gespeeld.

Vaststaat dat op 29 maart de buis open lag met als triest gevolg dat het jongetje tijdens het spelen er in wegzakte.
---

Jos Koevoets Bureau Communicatie politie district Kerkrade (045-4002055)