Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 12-04-2002 Persbericht Maastricht; ` Kuns in `t Cachot` (Derey;17.00 u) Vrijdag, 12 april 2002

District Maastricht

Politiekunstenaars maken muurschilderingen in gevangenis

Expositie Kuns in t Cachot in Maastrichts cellencomplex

MAASTRICHT - Vanaf vrijdag 12 april exposeren vier kunstenaars hun werk in het cellencomplex aan het hoofdbureau van de politie te Maastricht. Deze vier kunstenaars zijn Renee Mans, Ans in de Braekt, Maartje Melchers en de enige man in het gezelschap: Peter van Gerwen. De expositie, die 14 schilderingen telt, in het cellencomplex is helaas niet openbaar. Wel openbaar zijn de schilderijen die geëxposeerd zijn in de grote hal van het hoofdbureau. Deze zullen twee weken te bezichtigen zijn.

De expositie is toepasselijk Kuns in t Cachot gedoopt en bestaat uit muurschilderingen in de gangen en het trappenhuis van het complex. De vier kunstenaars werden al in mei vorig jaar benadert door Jo Grond, die de functie van coördinator arrestantenzorg bekleedt. Het aanbrengen van schilderingen is al eerder gedaan in een gevangenis in Eindhoven, vertelt Ans. Het wordt over het algemeen als rustgevend gevoeld en alles is natuurlijk beter dan saaie, witte muren.

Politiekunstenaars
De kunstenaars zijn alle vier bij de politie betrokken. Ans werkt bij het bureau management ondersteuning in Kerkrade, Maartje Melchers is onderdeel van de basispolitiezorg en Peter van Gerwen is onlangs van de vreemdelingendienst verhuist naar de parketpolitie. Renee op haar beurt werkt niet bij de politie, maar is getrouwd met een technisch rechercheur. Zelf werkt ze in het dagelijks leven als edelsmid. De vier hebben elkaar op de werkvloer leren kennen. De eerstgenoemde drie hebben overigens al eens eerder samen geëxposeerd.

Vrijwillig
Alle vier werken ze op vrijwillige basis aan de kunstwerken. En in hun vrije tijd, want alle vier hebben ze nog een gewone baan in het dagelijkse leven. We hebben al behoorlijk wat tijd in het werk gestoken. We zijn in mei benaderd, maar in september pas full-time begonnen. Maar het is leuk werk. Toen we hier begonnen heeft men ons totale vrijheid gegeven wat de aard van het werk betrof. We konden schilderen wat we wilden.

Samenwerking
De samenwerking bevalt hen ook uitstekend en ze zijn daarom van plan in de toekomst vaker met zn vieren te exposeren. Tot slot wordt er nog gepraat over de waardering voor het werk. Vooral het personeel is erg enthousiast over het werk. Het verluchtigt toch hun werkplek, vertelt Ans. Hoe onze onvrijwillige gasten er over denken is nog niet bekend.

De voorstelling werd vrijdag 12 april om 14.00 uur geopend door korpschef Henk Mostert in het hoofdbureau van de politie district Maastricht. De muurschilderingen in het complex zijn alleen te bewonderen voor internen van de politie en genodigden van de kunstenaars. De expositie in de grote hal is vrij toegankelijk.