ChristenUnie


Kansspelbeleid faalt Vrijdag 12 April 2002 - 16:10

Gokkasten tot ergernis van ChristenUnie nog steeds aanwezig in snackbars

De controle van de gemeente op de aanwezigheid van gokkasten in snackbars schiet ernstig tekort. Ondanks een wettelijk verbod zijn gokautomaten op grote schaal nog steeds in cafetarias te vinden. Tweede-Kamerlid André Rouvoet van de ChristenUnie is nijdig. Enkele jaren geleden heeft de overheid bepaald dat gokkasten uit snackbars moesten verdwijnen. Hoe is het dan mogelijk dat ze er nog steeds staan?, vraagt Rouvoet. Hij heeft bij minister Borst (VWS) en staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) via kamervragen om opheldering gevraagd.

Rouvoet is ook bezorgd: Het laten verdwijnen van fruitautomaten uit cafetarias was ingegeven door de wens gokverslaving van met name jeugdigen tegen te gaan. Je kunt op je vingers natellen dat hiervan weinig terecht komt nu blijkt dat deze automaten nog steeds in de snackbars aanwezig zijn. Het ChristenUniekamerlid herinnert aan de grote woorden die diverse ministers de laatste twee jaar hebben gesproken over het tegengaan van een gedoogcultuur binnen de overheid. Met betrekking tot het kansspelbeleid merken we dus weinig van die krachtige houding van de overheid. Op deze manier gaan de grote woorden wel wat hol klinken, aldus André Rouvoet.

Sinds enige tijd wordt in een aantal cafetarias een nieuwe vorm van gokken aangeboden, de zogeheten internetzuil. Door het kopen van een pas kan een bezoeker op internet gokken. Rouvoet laat geen misverstand bestaan over de internetzuil: Dit is gewoon gokken op een eigentijdse manier. Dat druist in tegen het beleid gokken uit de cafetarias te houden. De internetzuilen zullen dus ook gewoon de snackbars uit moeten. Dat zal de regering duidelijk moeten maken aan de gemeenten.


---