Technische Universiteit Eindhoven

12 april 2002

PERSBERICHT
Intreerede prof. R. van Zolingen aan TU Eindhoven

Nationaal plan voor onderzoek en ontwikkeling zonnecellen van cruciaal belang

De krachtige positie van ons land op het gebied van zonnecellen is een uitstekend uitgangspunt voor de verdere groei ervan en daarmee voor de realisatie van een mogelijk belangrijke bijdrage van deze vorm van zonne-energie aan de Nederlandse energievoorziening. Daarvoor is een duidelijk nationaal plan met een ambitieuze doelstelling ten aanzien van geïnstalleerd volume en onderzoek en ontwikkeling van cruciaal belang. Dat betoogde prof.dr.ir. Ronald van Zolingen vrijdag 12 april in zijn intreerede Genieten van de zon. Hij is deeltijdhoogleraar duurzame energie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In zijn rede ging prof. Van Zolingen in op de vorderingen die gemaakt zijn op het gebied van de verschillende zonneceltechnologieën. Zo hadden de allereerste zonnecellen in 1954 een rendement van 6% en inmiddels zitten dergelijke éénkristallijne siliciumzonnecellen op 15%. In dit kader merkte hij op: "Door de snelle groei van de siliciumzonnecelindustrie dreigt er omstreeks 2005 een tekort aan grondstof te ontstaan. Daarom is men op een aantal plaatsen in de wereld bezig om solar grade-silicium te ontwikkelen". Ook op de ontwikkeling van amorfsiliciumtechnologie en dunnefilmtechnologieën ging hij dieper in.

Charmant en aaibaar
"De werking van zonnecellen is bijzonder charmant: zonlicht valt op een bewerkt plaatje halfgeleidermateriaal (bijv. silicium), er worden ladingsdragers vrijgemaakt en er komt rechtstreeks elektriciteit uit. Aan de ene kant zijn zonnecellen high tech en aan de andere kant stralen ze eenvoud uit. Daarom hebben zonnecellen voor velen zon hoge aaibaarheidsfactor en worden ze gezien als een toonbeeld van duurzame energie", aldus Van Zolingen in zijn rede. Volgens de hoogleraar duurzame energie zullen zonnecellen niet alleen in de zonrijkste gebieden, maar ook in ons land een significante bijdrage aan onze energievoorzieining kunnen leveren. "Naast de betekenis voor de energievoorziening is er een aantal andere aspecten die voor ons land van groot belang zijn. Zonnecellen leveren een belangrijke bijdrage in de werkgelegenheid. Ze zijn een belangrijk exportartikel en zijn kennisintensief. Nederland heeft een uitstekende infrastructuur voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van zonnecellen.

R.J.Ch. (Ronald) van Zolingen (50) is ruim twintig jaar werkzaam bij Shell Solar Energy. Hij studeerde technische natuurkunde aan de TU/e (ir. in 1974) en promoveerde in 1980 aan diezelfde universiteit op een onderzoek naar opgedampte siliciumlagen voor toepassing in zonnecellen. Sinds 1980 werkt hij bij Shell Solar Energy (voorheen achtereenvolgens Holecsol Components en R&S Renewable Energy Systems). Zijn eerste activiteit was de bouw van de eerste zonnecelfabriek in ons land, die in 1982 werd geopend in Helmond.