Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

De CAO Uitzendkrachten (ABU) en de Wet

Op 1 april is de CAO Uitzendkrachten afgelopen, zonder dat er een nieuwe CAO ligt. Het betreft de CAO die door de Dienstenbond CNV wordt afgesloten met de ABU.

Is het uitzendbureau waar u voor werkt lid van de ABU, dan is deze informatie van groot belang. Check desnoods even op www.abu.nl.

Op zich is er niets nieuws onder de zon. Ook in voorgaande jaren werd na de contractdatum een CAO afgesloten. Ook al was de einddatum van de CAO verstreken, dan nog kon binnen redelijke termijn een nieuwe CAO worden afgesloten. Dit jaar is de situatie anders. In voorgaande jaren werd er in ieder geval onderhandeld. Dit jaar is het nog niet tot onderhandelen gekomen vanwege ruzie tussen ABU en FNV. Of er een oplossing van het conflict in zicht is, is onduidelijk. Wanneer er weer met alle vakbonden en ABU onderhandeld zou kunnen worden is daarmee ook onduidelijk. Een situatie waar de Dienstenbond CNV hoogst ongelukkig mee is. Vooralsnog proberen we partijen weer aan tafel te krijgen. Met alle gedonder, is ondertussen 1 april verstreken.

Wat betekent het verstrijken van deze datum? Er zijn twee verschillende mogelijkheden:

1. Voor iedere uitzendkracht die vóór 1 april een overeenkomst is aangegaan met een ABU-uitzendbureau verandert er in principe niets. De CAO heeft zogenaamde nawerking en blijft van kracht. Het is onze inschatting dat dit voor de meeste leden van de Dienstenbond CNV geldt.

2. Voor iedereen die op of nà 1 april een overeenkomst is aangegaan met een ABU- uitzendbureau is het oppassen geblazen. Ook voor hen die een overeenkomst hadden vóór 1 april en deze op of nà 1 april wijzigen. Voor hen treedt de wet (WAADI) in werking, in plaats van de CAO.

De wet (WAADI) schrijft het volgende voor: aan de uitzendkracht zijn loon en overige vergoedingen verschuldigd, die worden toegekend aan werknemers die in gelijke of gelijkwaardige functies in dienst zijn van de inlener. De CAO Uitzendkrachten is niet langer de maatstaf, wel de wet. En de wet zegt, vrij vertaald, kijk naar de arbeidsvoorwaardenregeling of CAO bij het bedrijf waar je wordt ingeleend, om de beloning te bepalen.
Dat kan voordelen maar ook nadelen opleveren. Wellicht een voordeel omdat het uursalaris beter is. Wellicht een nadeel omdat het uitzendbureau niet verplicht is de uitkering bij ziekte aan te vullen tot 91% maar kan volstaan met het wettelijke minimum van 70%.

De meeste ABU Uitzendbureaus zullen ook nà 1 april de CAO Uitzendkrachten toepassen. Ook bij nieuwe overeenkomsten. Terwijl de wet dwingend moet worden toegepast. Als de CAO Uitzendkrachten wordt toegepast, let er dan goed op, of dat eigenlijk wel in uw voordeel is! Met een persoonlijke weging van risicos. Als de wet wordt toegepast, met alle voordelen en nadelen, dan is dat op zich juridisch juist. Tot zover de situatie rond 1 april.

Ondertussen zitten we natuurlijk niet stil. Om ons voor te bereiden op alle mogelijke scenarios, zullen we binnen enkele weken concept CAO-voorstellen bij u neerleggen ter beoordeling.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw onderhandelaar namens de Dienstenbond CNV, Harry Gerding. Telefoon (023) 565 10 52. Email: h.gerding@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 12 april 2002.