Gemeente Kerkrade

09.04.02: Rolduckerstraat eerbetoon aan Rolduc

Rolduc Op 12 april opent wethouder Zeeuwen het eerste gedeelte van de gerenoveerde Rolduckerstraat. In het jaar 2004 bestaat het klooster Rolduc 900 jaar. De asfaltconstructie van de Rolduckerstraat was verouderd en aan renovatie toe. Bij wijze van eerbetoon aan het 900-jarig bestaan van Rolduc heeft de gemeente Kerkrade besloten om de Rolduckerstraat op bijzondere wijze te reconstrueren.

Ontwerp
Het ontwerp voor de herinrichting omvat het gedeelte van de Rolduckerstraat vanaf de Oranjestraat tot de poort van het kloostercomplex. De Rolduckerstraat wordt doorsneden door de Onze Lieve Vrouwestraat en de Roderlandbaan. Ter plaatse van de kruising met de Roderlandbaan is een rotonde aangelegd. Het eerste deel betreft de eigenlijke oprijlaan van klooster vanaf de Roderlandbaan.

Invloedrijk verleden
Bij de totstandkoming van het ontwerp voor de herinrichting van de Rolduckerstraat is getracht een relatie te leggen met het invloedrijke verleden van het klooster gedurende 900 jaar aanwezigheid in Kerkrade. Daarom wordt er voor de entree van het kloostercomplex een stenen loper uitgelegd.

Bijzondere bestrating
Bij het ontwerp van de loper werd rekening gehouden met de inrichting van het klooster. De kloostergangen zijn geplaveid in een contrastrijk ruitvormig patroon. Dit herkenbare ruitvormig patroon wordt zichtbaar gemaakt in de verharding.

Asfaltconstructie
De verouderde asfaltconstructie van de oprijlaan is volledig verwijderd en vervangen door een bestrating van speciale betonstenen. Deze stenen zijn tijdens het productieproces gekliefd (gebroken) waardoor een zijde van de stenen ruw is. Door de toepassing van onder meer graniet bij de productie van de stenen en door het klieven ontstaat een betonnen steen die de uitstraling heeft van een natuursteen. Door de toepassing van deze stenen is de gemeente Kerkrade er in geslaagd om de oprijlaan weer de allure te geven van vroegere tijden.