WIJNINFO.NL NIEUWS

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 4 jaargang 2002

Door René van Heusden

Bordeaux 2001
Hoe goed is Bordeaux 2001? Na de spectaculaire wijnen (en prijzen) van 2000 is er duidelijk sprake van een stapje terug. In Bordeaux (en elders) is men er altijd snel bij om vergelijkingen met voorgaande oogsten te maken. Iedereen is van mening dat 2001 beter is dan 1999, maar dat zegt op zichzelf nog niet zo veel. Wat meer hout snijdt de vergelijking met tanninerijke jaren als 1986 en 1988, zij het dat 2001 wellicht wat meer verfijning te bieden heeft. Wellicht is ook een vergelijking met 1996 mogelijk, meer dan goed maar niet groots. Een verschil tussen de twee jaren is echter dat 1996 een zeer slechte maand augustus kende, 2001 juist een heel goede. Dat goede weer in augustus was een van de factoren die de oogst gered hebben, want de maand juli was een van de natste in de geschiedenis van Bordeaux. Ook in de winter en in een deel van het voorjaar was het al erg nat geweest. Mei en juni waren wel behoorlijk droog en warm. Serieuze producenten dunden hun oogst in de zomer uit en amen voorzorgen tegen ziektes, wat in 2001 absoluut noodzakelijk was. Veel producenten reduceerden hun opbrengst ingrijpend, variërend van 20 tot wel 35%. Hierdoor konden de druiven goed rijpen, al vond de pluk wel laat plaats. Op veel châteaux ging die pas begin oktober van start.

Vooral de noordelijk Médoc komt goed voor de dag, met krachtige wijnen die fruit combineren met compacte tannines. Naar verwachting zullen de prijzen voor de 2001 wijnen dalen ten opzichte van die van 2000. Of dat genoeg zal zijn om ze koopwaardig te maken voor voorverkoop is echter twijfelachtig. Waar voorverkoop wel zin heeft is Sauternes. Daar is een van de beste oogsten van de afgelopen decennia gerealiseerd!

Albariño in Californië
Californisch wit is niet per definitie Chardonnay. Producent Michael Havens in Napa heeft als eerste een Albariño uitgebracht. Deze druif is vooral bekend in Galicië (Rias Baixas) en Noord-Portugal (Vinho Verde). Havens plantte al in 1996 een perceel in Carneros. Die regio is niet zo nat als Galicië, maar wel koel en winderig. Andere Californische producenten hebben de druif inmiddels ook al aangeplant. Doel: het maken van een 'anti-Chardonnay': een wijn die laag in alcohol is, houtvrij en stevig in de zuren.

Nieuw reglement Grands Crus Elzas
In de Elzas is een nieuw reglement in de maak voor de grands crus. De meest in het oog springende verandering heeft betrekking op de aanplant. Tot nu toe eisten de voorschriften dat men slechts één enkel druivenras voor een wijn mocht gebruiken: riesling, muscat, pinot gris of gewurztraminer. Nu is ook 'complantation' toegestaan, d.w.z. diverse druivenrassen per perceel en per wijn. In feite betekent dit een terugkeer naar de situatie zoals die tot eind 19e eeuw normaal was. Pas na de phylloxeracrisis, en meer nog na de Tweede Wereldoorlog is het systeem van de 'monocépages' in zwang geraakt. Met traditie had en heeft dit echter weinig te maken.

Gemechaniseerde ijswijnoogst
De oogst van ijswijn in het Canadese Ontario in 2001 was de laatste sinds men in 1983 met dit soort wijnen begon. Het gevolg van een ongewoon milde winter. 2001 gaat mogelijk ook voor een opmerkelijke vernieuwing zorgen. Bij Inniskillin, de belangrijkste producent van ijswijn, is namelijk geëxperimenteerd met machinaal plukken van de druiven voor ijswijn. De resultaten waren positief. Omdat de druiven normaliter met netten bedekt worden om ze tegen vogels te beschermen, dacht men dat mechanisch oogsten niet mogelijk was. Door een kleine aanpassing blijkt dat nu wel mogelijk te zijn.

Het gebruik van machines wordt ingegeven door de kortere periode waarin de juiste druiven geplukt kunnen worden. In Canada zijn de winters de afgelopen structureel wat minder koud geworden. Men heeft zodoende minder mogelijkheid ter beschikking om te oogsten, maar juist meer moeite om voldoende personeel te organiseren. Om een acre (0,4 hectare) te oogsten hebben 12 plukkers 100 uur nodig. Een machine doet hetzelfde in minder dan twee uur en vergt maar drie mensen.


--
http://www.wijninfo.nl/