GEZONDHEIDSNIEUWS

Vleesvervanger soja onder vuur

Soja is minder goed voor de gezondheid dan tot dusver werd aangenomen. Het tijdschrift Gezondheidsnieuws waarschuwt voor een overmatige consumptie van deze populaire vleesvervanger. Een 'overdosis' soja kan de veroudering van de hersenen versnellen of schildklierziekten veroorzaken.

Een onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper dr. Lon White toont aan dat mensen die minstens twee maal per week het sojaproduct tofu eten te maken krijgen met een snellere veroudering van de hersenen. Bij het onderzoek van White waren maar liefst achtduizend mensen betrokken. De onderzoekers vonden een directe relatie tussen tofugebruik en gewichtsverlies van de hersenen.
Orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker wijst in Gezondheidsnieuws bovendien op schildklieraandoeningen die meer voorkomen bij mensen die regelmatig sojaproducten eten. Waarschijnlijk worden de schildklierziekten veroorzaakt door isoflavonen. Dit zijn fyto-oestrogenen, hormoonachtige stoffen, die een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben maar bij een teveel juist een negatief effect hebben. Volgens Schuitemaker eten vegetariërs vaak meer dan honderd gram soja per dag. Daarmee lopen ze het risico een overdosis aan isoflavonen binnen te krijgen.

Liever biologisch
Mag er dan helemaal geen soja meer gegeten worden, is de vraag die Gezondheidsnieuws voorlegde aan Schuitemaker en aan de in natuurvoeding gespecialiseerde diëtiste Henny de Lint. Beiden antwoorden ontkennend. Een lichte hoeveelheid soja heeft juist een positieve invloed op de gezondheid. Eén tot twee keer per week is volgens hen de aanbevolen dosering.
De Lint wijst bovendien op het belang van biologische soja. Reguliere telers gebruiken veel bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komt er steeds meer genetisch gemanipuleerde soja op de markt. Wat dit op de lange termijn voor de gezondheid betekent, is nog niet bekend. Tot slot wordt bij de productie van 'gewone' soja gebruik gemaakt van zuurbaden in aluminium ketels. Dit heeft tot gevolg dat het eindproduct een grote concentratie aluminium bevat. De stof is schadelijk voor de nieren van baby's en wordt in verband gebracht met het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Vegetariërsbond niet ongerust
Sojaproducten als tempé, ketjap en tofu hebben de laatste jaren een prominente plaats veroverd in de Nederlandse keuken. Niet in de laatste plaats dankzij 'vlees-schandalen' als varkenspest, BSE en mond- en klauwzeer. Toch maakt Hans Bosch, directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond, zich niet echt ongerust vertelt hij in Gezondheidsnieuws: 'De meeste vegetariërs eten gevarieerd en bovendien zijn naast sojaproducten steeds meer andere vleesvervangers verkrijgbaar.'

/////