Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-04-2002
Politieberichten van 11/4 (13.00 uur) tot 12/4 (07.00 uur)

Beetgumermolen: bromfiets in brand
Woensdag omstreeks 09.30 uur reed een 37-jarige inwoonster van Beetgumermolen met haar bromfiets over It Bosk. Terwijl ze daar reed, zag ze plotseling bij het motorblok rook en vervolgens vloog de bromfiets in brand. De brandweer werd gewaarschuwd, doch deze behoefde niet handelend op te treden. Het vuur was inmiddels gedoofd. Wat de oorzaak van de brand is geweest, werd niet duidelijk. De bestuurster liep geen verwondingen op.

Veenwouden: diefstal uit autos
Donderdag tussen 00.05 en 10.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Achterweg. De auto stond onafgesloten op de oprit naast de woning. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 63-jarige inwoner van Veenwouden, heeft aangifte gedaan.

Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een auto, die geparkeerd stond op de Juliusstraat. Een portier werd opengebroken, waarna een radiocassetterecorder werd weggenomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Veenwouden, heeft aangifte gedaan.

Breezanddijk: snelheid en drank
Donderdag omstreeks 13.25 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van het Duitse Neubrandenburg, reed met een snelheid van 160 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. Voor deze snelheidsovertreding kreeg de bestuurder een bekeuring van 156.- Verder bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies de bestuurder 415 ug/l. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt en tevens kreeg hij een rijverbod voor 3 uren.

Sneek: hennepkwekerij
Woensdagavond omstreeks 20.00 uur werd in een woning aan de Pier Heemstrastraat een hennepkwekerij aangetroffen. De woning werd niet bewoond. Dit kon ook moeilijk daar de voor- en achterkamer vol stond met hennepplanten. In totaal werden 380 planten aangetroffen. De planten met bijbehorende apparatuur (zoals lampen en kweekbenodigdheden) werden in beslag genomen. Het betrof hier een volledig geautomatiseerde kwekerij. Tegen de bewoner, een 32-jarige inwoner van Sneek, die niet werd aangetroffen en nog moet worden gehoord, zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Lemmer: eenzijdig ongeval met gewonde
Donderdag omstreeks 14.00 uur vond op de Parkstraat een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een snorfiets, een 25-jarige inwoner van Lemmer, kwam door nog onverklaarbare oorzaak ten val en liep een zware hersenschudding op. De bestuurder werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: controle verkeer
Donderdag omstreeks 12.00 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een trekker met oplegger gecontroleerd. De combinatie was van een bedrijf uit Scharsterbrug en werd bestuurd door een 32-jarige inwoner van Hemelum. Bij controle bleek dat de oplegger rijtechnisch niet in orde was (o.a. banden versleten/ stootbalk ontbrak en de middelste asophanging zat los). Met de oplegger mocht niet verder worden gereden. De oplegger is door een dieplader opgehaald en overgebracht naar het bedrijf. Tegen het bedrijf werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.30 uur werd een winkeldiefstal gepleegd bij een zaak aan de Boterstraat. Een 16-jarig meisje uit Broeksterwoude nam uit de winkel een lingeriesetje weg. Toen zij de winkel verliet, ging het alarm af. Het meisje werd door het personeel aangehouden. Het meisje werd overgebracht naar het politiebureau en tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onwelwording
Donderdag omstreeks 14.45 uur kwam er een melding binnen dat in de Delidwarsstraat een man op straat onwel was geworden. De man, een 68-jarige inwoner van Leeuwarden, lag op straat onder het tunneltje van de Delidwarsstraat. Hij werd door een politieman in samenwerking met het reeds aanwezige ambulancepersoneel gereanimeerd. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar hij werd opgenomen op de afdeling IC. In het ziekenhuis kreeg de man weer een regelmatige hartslag. De familie werd ingelicht.

Gorredijk: overlast
De afgelopen maanden werden regelmatig klachten ontvangen dat de jeugd overlast veroorzaakte bij de kerk en bibliotheek aan de Schansburg. Met alle betrokkenen werden gesprekken gevoerd. Door de wijkagent werd ook met de jeugd gesproken. Omdat de overlast bleef aanhouden werd afgelopen woensdagmiddag een gerichte actie gehouden, waarbij repressief tegen de overlast veroorzakende jeugd werd opgetreden. Drie personen kregen een bekeuring ter zake het rijden op een bromfiets zonder helm, verder werd een bekeuring uitgedeeld voor het parkeren van een auto op de stoep, voor het rijden met een auto over de stoep en het onnodig claxoneren.

Leeuwarden: niet voldoen aan een bevel
Donderdag omstreeks 17.35 uur was een patrouille op het Piet Kramerplein bezig met een melding van overlast. De agenten werden tijdens hun werkzaamheden lastig gevallen door een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Verschillende keren werd de man verzocht door te lopen en zich nergens mee te bemoeien, doch de man bleef steeds terugkomen. Op een gegeven moment vorderden de agenten dat de man zou doorlopen. Hieraan voldeed de man niet en hij schold de agenten uit voor Klootzakken. De man werd daarop aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: diefstal uit woning
Donderdag tussen 19.45 en 2015 uur werd ingebroken in een woning aan de Fedde Schurerwei. Hoe men de woning is binnengekomen, werd niet duidelijk. Uit de woning werden een cd-speler en een videorecorder weggenomen. De eigenaar, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Franeker: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 21.15 uur vond op de kruising Stationsweg A.M. van Schuurmansingel Julianastraat een aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een fiets. Een 32-jarige inwoonster van Franeker stak met haar fiets de Julianastraat over. De vrachtwagenbestuurder, een 24-jarige inwoner van Marrum, die uit de richting van de Stationsweg kwam, zag de overstekende fietsster, die zonder licht reed, pas op het allerlaatste moment. Na de aanrijding bracht hij de vrachtwagen onmiddellijk tot stilstand. De fietsster kwam bekneld te zitten onder de vrachtwagen. Door de brandweer werd de vooras van de vrachtwagen opgekrikt, waarna de vrouw bevrijd kon worden. De vrouw liep een gecompliceerde beenbreuk op en een wondje aan haar hoofd. Zij werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Een onderzoek naar de juiste toedracht van deze aanrijding wordt ingesteld.

Harlingen: aanrijding met drank
Donderdag omstreeks 23.55 uur vond op de kruising Spinhuisstraat Steenhouwersstraat een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed tegen een paaltje aan, waardoor zijn auto beschadigd werd. Na de aanrijding wilde hij zijn auto parkeren op het terrein van Dukdalf aan de Spinstraat. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 295 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor twee uren

Leeuwarden: autobrand
Vrijdag omstreeks 00.15 uur kwam er een melding binnen dat op de Schwartzenbergstraat een personenauto in de brand zou staan. Ter plaatse bleek dat een personenauto in lichterlaaie stondDe brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de gehele auto uitbrandde. Bradnstichting wordt niet uitgesloten. De eigenaar van de auto kon niet worden bereikt en moet nog worden ingelicht.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.10 uur werd op de Raai een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 28-jarige inwoonster van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies zij 625 ug/l. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan de Orionweg. Een raam aan de voorzijde van het pand werd vernield. Uit het kantoor van het bedrijf werden twee beeldschermen weggenomen. De schade van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerker, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 8808272