Partij van de Arbeid

Vragen van de leden Crone (PvdA) en Van Walsem (D66) aan de minister van Economische Zaken

1. Heeft u kennis genomen van de aandeelhoudersovereenkomst tussen de aandeelhouders van Obragas en RWE die onderdeel is van de (gedeeltelijke) privatisering van Obragas?
2. Is het juist dat in deze overeenkomst is geregeld dat de meerderheidsaandeelhouders (overheden) hun 51% stemrecht op zodanige wijze dienen uit te oefenen "als dat niet ten nadele zal zijn van RWE"? 3. Betekent dit dat de overheden/meerderheidsaandeelhouders op enigerlei wijze zijn beperkt in de uitoefening van hun publieke taken om er voor te zorgen dat de gasnetwerken van Obragas adequaat worden beheerd (incl. investeringen)?
4. Is het juist dat op het niet volgen van de belangen van RWE de zware sanctie staat dat deze overheden de aandelen Obragas moeten terugkopen? 5. Is deze afspraak dat de meerderheidsaandeelhouder de belangen in de minderheidsaandeelhouder niet mag benadelen, ook niet als er een maatschappelijk belang mee is gediend, niet in strijd met uw toezegging tijdens de bespreking met de Kamer (AO 27 juni 2001) dat "voorkomen [moet worden] dat de statuten het nakomen van die wettelijke plicht zouden kunnen frustreren, op welke manier dan ook"?
6. Is het mogelijk dat met deze privaatrechtelijke overeenkomst publiekrechtelijke afspraken, regelgeving en toezicht wordt ontdoken? 7. Is de instemming die u aan de (gedeeltelijke) privatisering van Obragas heeft gegeven nietig indien deze door de aandeelhoudersovereenkomst materieel in strijd is met de beleidsregels (Staatscourant 11 juli 2001)? 8. Kunt u verklaren of het uitgangspunt "dat de netwerkbeheerder zich moet kunnen gedragen als zijnde zowel de economisch als juridische eigenaar"1 overeenkomstig de bedoeling is dat juist de overheid juridisch eigenaar moet blijven? Zo ja, hoe verhoudt dit uitgangspunt zich tot de gewenste onafhankelijkheid van de netwerkbeheerder? 9. Wilt u deze vragen uiterlijk maandag 15 april aanstaande beantwoorden?

Vergaderstukken Provinciale Staten 22-3-2002,
http://www.brabant.nl/agenda/index.asp?categorie=17