Alzheimer Nederland


Ervaring met Slaap-Waakstoornissen?

Zijn er onder de bezoekers van deze website mensen die voor een dementerende zorgen, ervaring hebben met slaap-waakstoornissen en die mee willen werken aan nieuwe richtlijnen voor de zorg voor deze mensen? Neem dan voor 26 april contact op met Alzheimer Nederland.

Op verzoek van beroepsorganisaties voor verpleegkundigen en verzorgenden wordt een richtlijn ontwikkeld over de zorg voor mensen met slaap-waakstoornissen, die vaak bij dementie optreden. De richtlijn is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden, zowel in de thuiszorg als in verpleeg- en verzorgingshuizen. De richtlijn wordt samengesteld door een werkgroep van verpleegkundigen, verpleeghuisartsen, therapeuten en vertegenwoordigers van zorgvragersorganisaties.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), waarbij Alzheimer Nederland is aangesloten, is ook gevraagd voor deze werkgroep. Het is haar taak om te zorgen dat het patiëntenperspectief, dus wat patiënten belangrijk vinden, terug te vinden is in de richtlijn. Om dit te achterhalen voert de NPCF een gesprek met ervaringsdeskundige patiënten of in het geval van dementie met hun mantelzorgers. Hiervoor wordt een panel samengesteld waarin de deelnemers kunnen aangeven hoe verpleegkundigen en verzorgenden moeten omgaan met slaap-waakstoornissen. Ook kunnen deelnemers tijdens het gesprek reageren op een aantal stellingen. Op basis van hun uitspraken worden vervolgens een aantal kwaliteitscriteria geformuleerd. Deze worden in een schriftelijke vragenronde aan de betrokken panelleden voorgelegd. De NPCF maakt hierbij gebruik van de methode 2- en 3-geprek, waarin patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen bepalen wat goede zorg is.

Belangstellenden voor het panel moeten voor 26 april contact opnemen met Marjolijn Haasbroek, tel.: 030 - 659 62 85. Zij kan meer informatie geven en voorwaarden voor deelname met u bespreken.

© 2000 Alzheimer Nederland - Webmaster