Alzheimer Nederland


Levensverhaal dementerende vaak waardevol

Hij verscheen al eerder in de Alzheimer Nieuwsbrief, in het Utrechts Nieuwsblad en ook in het NCRV radioprogramma Cappucino. Karel Kreuning schrijft levensverhalen van dementerenden op. Door het levensverhaal kan de omgeving beter met de dementerende omgaan als die het zelf niet meer duidelijk kan maken.

Ieder mens heeft een eigen geschiedenis en hoe ouder iemand wordt, hoe meer iemand er over kan vertellen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet! Als je zelf niet meer kunt praten, niet meer kunt zeggen wat je bedoelt, wil je toch van jezelf laten weten.

Karel Kreuning schrijft levensverhalen voor mensen die door omstandigheden niet zelf meer kunnen aangeven hoe ze eerst leefden en hun leven invulden. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie in een gevorderd stadium. Een opgetekend levensverhaal kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van de beschreven persoon. De lezer, dat kunnen verzorgenden zijn of anderen in de omgeving, krijgt inzicht in de geschiedenis van het leven van die persoon: diens achtergrond, dingen waarvoor hij stond, diens waardes, ervaringen en belevenissen. De lezer kan deze persoon vervolgens anders benaderen. Het geschreven levensverhaal kan de stilte inkleuren. Mensen met een levensverhaal worden beter begrepen en voor een ander is het makkelijker om optimaal voor hun belangen op te komen.

Voor meer informatie over het laten opstellen van uw eigen levensverhaal of het levensverhaal van iemand waarvoor u zorgt:

Karel Kreuning
Einsteinstraat 36-c
3817 JT Amersfoort
Tel: 033-465 22 58
E-mail: k.kreuning@hetnet.nl

© 2000 Alzheimer Nederland - Webmaster