Nieuw-Vlaamse Alliantie

ROTONDES: VERGEET FIETSERS EN VOETGANGERS NIET (12/04/02)

Minister Stevaert blijft alle eer bewijzen aan het principe van government by announcement. Hij kondigt nog maar eens aan dat hij de zwarte punten op de gewestwegen zal wegwerken. Dit zou gebeuren in de komende vijf jaar.

Wat opvalt is dat de minister deze punten nog in kaart zou moeten brengen. Deze punten zijn toch reeds lang gekend? Jaar na jaar wordt daarover gerapporteerd.

De aanleg van rotondes kan veel bijdragen tot de verkeersveiligheid. Rotondes kunnen echter ook grote gevaren inhouden voor de zwakke weggebruikers. Veel rotondes bieden helemaal geen plaats voor fietsers en voetgangers of maken een zo vlot autoverkeer mogelijk dat fietsers in de buitenbaan gevaar lopen door de afslaande wagens.

Nu Stevaert toch nog wel enkele keren deze plannen zal aankondigen kan hij de volgende keer misschien verzekeren dat hij voldoende middelen uittrekt voor veilige fietsers- en voetgangersoversteekplaatsen.

Dit kan op diverse manieren, o.a. door tunnels of fietsbruggen. In Nederland zijn op heel veel plaatsen tunnelcomplexen aangelegd zodat de zwakke weggebruiker veilig de hindernis van het gevaarlijke kruispunt kan nemen.

Een en ander kost echter veel geld. Heeft de minister daarmee rekening gehouden?

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be
Url: www.n-va.be